• 18 26 76 040
  • sekretariat@szpitalrabka.pl
  • ul. Słoneczna 3, 34-700 Rabka-Zdrój

14 Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych (miażdżycowo- krążeniowa)

Produkty i potrawyZalecanePrzeciwwskazane
NapojeWoda przegotowana, wody mineralne, słaba herbata, herbata zielona, kawa zbożowa, soki z warzyw, owoców, napoje z kwaśnego mleka i warzyw ,napoje z serwatki i warzyw, mleko chude, chudy jogurt i kefir, w ograniczonej ilości kawa rozpuszczalna z mlekiemKawa natur. ze śmietanką, napój z owoców i śmietanki, tłuste mleko, napoje alkoholowe, jogurt pełnotłusty
PieczywoPieczywo z pełnego ziarna, chleb razowy graham, chleb pełnoziarnisty, chrupki, bułki grahamki, w umiarkowanych ilościach pieczywo jasne i półcukierniczePieczywo z dużą ilością żółtek i tłuszczu/p>
Dodatki do pieczywaChude wędliny, szynka, polędwica, drobiowe, pasty z 
mięsa i warzyw, ryby morskie, ser twarogowy chudy, chudy serek homo, dżemy niskosłodzone, w ogr. ilości: masło, margaryna, miód, jaja, sery tłuste
Masło w dużych ilościach, tłuste wędliny, kiszka, konserwy, mięsne, pasztetowa,
salceson, smalec, ser twarogowy tłusty, sery topione
Zupy i sosyChude, jarzynowe, owocowe, krupniki, podprawiane jogurtem, kefirem lub zawiesiną z mleka i mąki, chudy rosół, mleczne na mleku odtłuszczonym sosy na wywarach z warzyw, np.: pietruszkowy, koperkowy, pomidorowy, potrawkowy, grzybowy, cytrynowy, chrzanowy, mleczny, sosy zimne: owocowe, w ogr. il. sosy sałatkowe niskotłuszczoweNa wywarach mięsnych, kostnych, tłuste, zagęszczone zasmażką, z dużą ilością śmietany sosy zawiesiste, tłuste majonezy, sosy ze śmietaną i dużą ilością tłuszczu
Dodatki do zupBułka, ryż , grzanki, kasze, makaron pełnoziarnisty, lane ciasto na białku, ziemniakikluski francuskie
> Mięso, drób, rybymięso chude: cielęcina, jagnię, kurczak bez skóry, królik, indyk, chude ryby słodkowodne, ryby morskie, potrawy gotowane, pieczone w folii, pergaminie, duszone bez tłuszczu, w ograniczonej ilości młoda wołowina, schab i dziczyznatłuste gatunki: wieprzowina, baranina, podroby, gęsi, kaczki, potrawy nasiąknięte tłuszczem, smażone, pieczone w sposób tradycyjny,
Potrawy półmięsne i bezmięsnebudynie z mięsa, kasz, warzyw, z sera, warzywa faszerowane mięsem, makaron z mięsem, leniwe pierogi, kluski ziemniaczane, risotto, w ogr. ilości zapiekanki, kotlety z kaszyBigos, potrawy smażone, owoce smażone w cieście, placki ziemniaczane
TłuszczeOleje: rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, w ograniczonej ilości masło, margaryny miękkieSmalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, olej palmowy
Warzywa i owoceWarzywa świeże i mrożone, owoce świeże i suszone, w niewielkiej ilości: orzechy laskowe, włoskie, pestki np. słonecznikaWarzywa solone, konserwowane
ZiemniakiGotowane, pieczoneSmażone: frytki, krążki
Deserykompoty, kisiele, galaretki, leguminy z serka homogenizowanego, owoce z serkiem, musy owocowe, sałatki owocowe, budynie na chudym mlekuwszystkie produkty z dużą ilością tłuszczu i cukru np.: ciasta, torty, faworki, pączki, chałwa, czekolada
Przyprawysól max. 5 g dziennie, przyprawy korzenne, ziołowe, w ogr. ilości ostre przyprawyocet
Skip to content