• 18 26 76 040
  • sekretariat@szpitalrabka.pl
  • ul. Słoneczna 3, 34-700 Rabka-Zdrój

13 dieta łatwostrawna bogatobiałkowa

Produkty i napojeZalecaneZalecane w umiarkowanych ilościachPrzeciwwskazane
NapojeMleko z zawartością 2% i poniżej tłuszczu, kawa zbożowa z mlekiem, herbata z mlekiem, słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa, soki owocowe, warzywne, napoje mleczno- owocowe, wody niegazowane, jogurt, kefir, maślanka, serwatkaMocna kawa naturalna, mocna herbata, jogurt pełnotłusty, mleko pełnotłusteAlkoholowe, kakao, płynna czekolada, wody gazowane, pepsi, coca-cola, lemoniada
PieczywoChleb pszenny, suchary, bułki, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe, herbatnikiGraham pszenny, pieczywo cukiernicze, chrupki pszenne, pieczywo pszenne razowe z dodatkiem słonecznika i soiChleb żytni świeży, chleb razowy, pieczywo chrupkie żytnie
Dodatki do pieczywaMasło, chudy i półtłusty twaróg, serek homogenizowany, ser ziarnisty, pasty serowe, mięso gotowane, chude wędliny, szynka, polędwica z drobiu, chude ryby, ścięte białko jaja, galaretki mięsne, drobiowe, rybneMiękkie margaryny, tłusty twaróg, ser podpuszczkowy z małą ilością tłuszczu, jaja na miękko, jajecznica, jajko sadzone, parówki cielęce, ryby wędzone, kiełbasa szynkowa, pasztet domowyTłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetowa, smalec, tłuste sery dojrzewające, sery pleśniowe, ser feta, sery typu fromage, jaja na twardo i smażone z tłuszczem
Zupy i sosy gorąceChudy rosół z cielęciny, z kurczaka, jarzynowe, ziemniaczana, owocowa, krupnik, podprawiane zawiesiną z mąki i mleka, mąki i śmietanki, mleczne Sosy łagodne: koperkowy, cytrynowy, pomidorowy, ze słodką śmietanąRosół, kalafiorowa, pieczarkowa, z ogórków kwaszonych, zaprawiane mąką i śmietaną, zaciągane żółtkiem Chrzanowy, musztardowy, zaciągane żółtkiemTłuste, zawiesiste na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane zaprawiane śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, strączkowych Sosy cebulowy i grzybowy
Dodatki do zupBułka, grzanki, kasza manna, jęczmienna, krakowska, ryż, ziemniaki, lane ciasto, makaron, kluski biszkoptoweKluski francuskie, groszek ptysiowyGrube kasze: pęczak, gryczana, kluski kładzione, łazanki, nasiona roślin strączkowych, jaja gotowane na twardo
Mięso ,drób, rybyChuda cielęcina, młoda wołowina, królik, kurczak, indyk, chude ryby: dorsz, młody karp, pstrąg strumieniowy, sola, morszczuk, sandacz, flądra, lin, okoń, szczupak, mintaj, potrawy gotowane, pulpety, budynie, potrawkiWołowina, dziczyzna, chuda wieprzowina, ozorki, płuca, serca, kura, ryby morskie: makrela, śledź, sardynka, karmazyn, potrawy duszone bez obsmażania na tł., pieczone w folii lub pergaminieTłuste gatunki: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, tłuste ryby: węgorz, tłusty karp, łosoś, sum, potrawy smażone z mięsa, drobiu i ryb, pieczone w tradycyjny sposób
Potrawy półmięsne i bezmięsneBudynie z kasz, warzyw, makaronu, mięsa, risotto, leniwe pierogi, tarta z warzywami, z serem, z owocamiZapiekanki z kasz, warzyw i mięsa, kluski francuskie, makaron z mięsem, kluski ziemniaczaneWszystkie potrawy smażone na tłuszczu np. placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku
TłuszczeMasło, słodka śmietanka (18%), oleje: olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek,Margaryny miękkie, masło roślinneSmalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde
WarzywaMłode, soczyste: marchew, dynia, kabaczki, pietruszka, burak, patisony, seler, pomidory bez skórki, szparagi potrawy gotowane, rozdrabniane lub przetarte, z „wody”, warzywa z dodatkiem tłuszczu, podprawiane zawiesinami, oprószone, surowe sokiSzpinak, kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, sałata zielona, rabarbar, cykoria, drobno starte surówki np. z marchwi, selera, kapusta kiszona w postaci drobno posiekanej surówkiWarzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, , rzepa, kalarepa w postaci surówek grubo startych, papryka, sałatki z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone
ZiemniakiGotowane, pieczoneSmażone na tłuszczu
OwoceDojrzałe, soczyste: jagodowe, winogrona bez pestek, cytrusowe, dzikiej róży, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone, gotowaneWiśnie, śliwki, śliwki suszone, namoczone, przetarte ( przy zaparciach), kiwi, melonWszystkie niedojrzałe, gruszki, daktyle, czereśnie, orzechy, owoce marynowane
DeseryKisiele, budynie, galaretki owocowe, mleczne, z serka homo, jogurty, kompoty, musy, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery owocoweCiasta deserowe, lodyTłuste ciasta, torty, desery z używkami, czekolada, batony, chałwa, desery zawierające kakao
PrzyprawyKwasek cytrynowy, sok z cytryny, cukier, pietruszka, zielony koper, majeranek, rzeżucha, melisa, bazylia, kminekOcet winny, sól, pieprz ziołowy, „jarzynka”, „wegeta”, papryka słodka, estragon, tymianekOstre: ocet, pieprz, papryka ostra, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca
Skip to content