14 Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych (miażdżycowo- krążeniowa)
Produkty i potrawy | Zalecane | Przeciwwskazane |
---|---|---|
Napoje | Woda przegotowana, wody mineralne, słaba herbata, herbata zielona, kawa zbożowa, soki z warzyw, owoców, napoje z kwaśnego mleka i warzyw ,napoje z serwatki i warzyw, mleko chude, chudy jogurt i kefir, w ograniczonej ilości kawa rozpuszczalna z mlekiem | Kawa natur. ze śmietanką, napój z owoców i śmietanki, tłuste mleko, napoje alkoholowe, jogurt pełnotłusty |
Pieczywo | Pieczywo z pełnego ziarna, chleb razowy graham, chleb pełnoziarnisty, chrupki, bułki grahamki, w umiarkowanych ilościach pieczywo jasne i półcukiernicze | Pieczywo z dużą ilością żółtek i tłuszczu/p> |
Dodatki do pieczywa | Chude wędliny, szynka, polędwica, drobiowe, pasty z mięsa i warzyw, ryby morskie, ser twarogowy chudy, chudy serek homo, dżemy niskosłodzone, w ogr. ilości: masło, margaryna, miód, jaja, sery tłuste | Masło w dużych ilościach, tłuste wędliny, kiszka, konserwy, mięsne, pasztetowa, salceson, smalec, ser twarogowy tłusty, sery topione |
Zupy i sosy | Chude, jarzynowe, owocowe, krupniki, podprawiane jogurtem, kefirem lub zawiesiną z mleka i mąki, chudy rosół, mleczne na mleku odtłuszczonym sosy na wywarach z warzyw, np.: pietruszkowy, koperkowy, pomidorowy, potrawkowy, grzybowy, cytrynowy, chrzanowy, mleczny, sosy zimne: owocowe, w ogr. il. sosy sałatkowe niskotłuszczowe | Na wywarach mięsnych, kostnych, tłuste, zagęszczone zasmażką, z dużą ilością śmietany sosy zawiesiste, tłuste majonezy, sosy ze śmietaną i dużą ilością tłuszczu |
Dodatki do zup | Bułka, ryż , grzanki, kasze, makaron pełnoziarnisty, lane ciasto na białku, ziemniaki | kluski francuskie |
> Mięso, drób, ryby | mięso chude: cielęcina, jagnię, kurczak bez skóry, królik, indyk, chude ryby słodkowodne, ryby morskie, potrawy gotowane, pieczone w folii, pergaminie, duszone bez tłuszczu, w ograniczonej ilości młoda wołowina, schab i dziczyzna | tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, podroby, gęsi, kaczki, potrawy nasiąknięte tłuszczem, smażone, pieczone w sposób tradycyjny, |
Potrawy półmięsne i bezmięsne | budynie z mięsa, kasz, warzyw, z sera, warzywa faszerowane mięsem, makaron z mięsem, leniwe pierogi, kluski ziemniaczane, risotto, w ogr. ilości zapiekanki, kotlety z kaszy | Bigos, potrawy smażone, owoce smażone w cieście, placki ziemniaczane |
Tłuszcze | Oleje: rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, w ograniczonej ilości masło, margaryny miękkie | Smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, olej palmowy |
Warzywa i owoce | Warzywa świeże i mrożone, owoce świeże i suszone, w niewielkiej ilości: orzechy laskowe, włoskie, pestki np. słonecznika | Warzywa solone, konserwowane |
Ziemniaki | Gotowane, pieczone | Smażone: frytki, krążki |
Desery | kompoty, kisiele, galaretki, leguminy z serka homogenizowanego, owoce z serkiem, musy owocowe, sałatki owocowe, budynie na chudym mleku | wszystkie produkty z dużą ilością tłuszczu i cukru np.: ciasta, torty, faworki, pączki, chałwa, czekolada |
Przyprawy | sól max. 5 g dziennie, przyprawy korzenne, ziołowe, w ogr. ilości ostre przyprawy | ocet |