• 18 26 76 040
  • sekretariat@szpitalrabka.pl
  • ul. Słoneczna 3, 34-700 Rabka-Zdrój

11 Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzycowa)

Produkty i potrawyZalecanePrzeciwwskazane
Napojewoda przegotowana, wody mineralne, herbata bez cukru, kawa zbożowa, zioła „Diabetosan”, soki z warzyw ubogowęglowodanowych, napoje z kwaśnego mleka i warzyw bez cukru, napoje z serwatki i warzyw bez cukru, w ograniczonych ilościach mleko chude, kawa naturalna z mlekiem bez cukru, soki warzywno-owocowewszystkie napoje słodzone cukrem, kakao naturalne, mocna kawa, napój z owoców i śmietanki, tłuste mleko, napoje alkoholowe, soki owocowe z cukrem, lemoniada, coca-cola, pepsi, wody mineralne gazowane
Pieczywopieczywo czerstwe, chleb razowy graham, chleb pełnoziarnisty, chrupki, w umiarkowanych ilościach chleb pszenno-żytni, pumpernikielwypieki z dodatkiem cukru, miodu, pieczywo delikatesowe z dodatkiem karmelu, bułki maślane, biszkopt z cukrem, babki drożdżowe, ciasta kruche, ucierane
Dodatki do pieczywachude wędliny, szynka, polędwica, drobiowe pasty z mięsa i warzyw, ryby morskie chude i średnio tłuste, gotowane, wędzone, jaja faszerowane bez żółtek, chudy ser twarogowy, chudy serek homotłuste wędliny, kiszka, konserwy, mięsne, pasztetowa, salceson, miód, dżemy, marmolady, konfitury, ser twarogowy tłusty, sery topione
Zupy i sosy gorącejarzynowe z warzyw ubogowęglowodanowych pomidorowa, ogórkowa, grzybowa, barszcz czerwony również zabielany, koperkowa, kalafiorowa, zupa z maślanką, serwatką, żurek, kapuśniak, ryżowa, krupnik, rosół jarski, podprawiane jogurtem, kefirem, w ogr. ilościach: ziemniaczana, owocowa bez cukru, chudy rosół sosy na wywarach z warzyw, np.: pietruszkowy, koperkowy, pomidorowy, potrawkowy, grzybowy, cytrynowy, chrzanowy, mlecznyzupy esencjonalne np.: na tłustych wywarach mięsnych, zagęszczone zasmażką, z dużą ilością śmietany, owocowe z cukrem sosy zawiesiste, tłuste, esencjonalne, słodkie
Dodatki do zupryż pełnoziarnisty, grzanki, kasze, makaron pełnoziarnisty, lane ciasto na białkuduże ilości pieczywa, makaronów, kasz, groszek ptysiowy, kluski francuskie, biszkoptowe na jajach
Mięso, drób, rybymięso chude: cielęcina, młoda wołowina, jagnię, kurczak, królik, indyk, chude ryby, potrawy gotowane, pieczone w folii, pergaminie, duszone bez tłuszczutłuste gatunki: wieprzowina, baranina, podroby, gęsi, kaczki, tłuste ryby: węgorz, łosoś, lin potrawy nasiąknięte tłuszczem, smażone, pieczone w sposób tradycyjny
Potrawy półmięsne i bezmięsnebudynie z mięsa i warzyw z sera, warzywa faszerowane mięsempotrawy z dodatkiem cukru, np.; knedle, naleśniki, pierogi z cukrem, potrawy smażone
Tłuszczew ograniczonych ilościach: oleje rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, masło, śmietanka, margaryny miękkiesmalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde
Warzywao zawartości węglowodanów 0-6%: rzodkiewka, sałata, endywia, cykoria, ogórki, rabarbar, szczypiorek, szparagi, grzyby, boćwina, brokuły, cebula, kabaczek, kalafior, pomidory, szczaw, papryka w postaci gotowanej „ al dente”, z wody, sałatek, surówek z dodatkiem oleju, oliwki z oliwek, jogurtustare, surówki i warzywa gotowane z dodatkiem dużej ilości majonezu, śmietany, żółtek, cukru
Ziemniakizalecane w ograniczonej ilości: gotowane, pieczone w całościpuree ziemniaczane z tłuszczem, smażone: frytki, krążki
Owocegrejpfrut zielony, w ramach zalecanych wymienników węglowodanowych 200-300g/dobę owoce niezbyt dojrzałe, unikać lub jeść rzadko: banany, winogrona, śliwki, owoce suszoneowoce w syropach, kompoty z cukrem, galaretki ze śmietaną, daktyle, rodzynki
Desery (bez cukru lub słodzone słodzikiem)kompot, kisiel, galaretki, słodzone aspartamem, leguminy z serka homogenizowanego, owoce z serkiem, sernik na zimno z aspartamemwszystkie desery z cukrem, miodem np.: galaretki, kremy, kompoty, leguminy, marmolady, wszystkie produkty z dużą ilością tłuszczu i cukru np.: ciasta, torty, faworki, chałwa, czekolada
Przyprawyłagodne jak: sok z cytryny, kwasek cytrynowy, koperek zielony, pietruszka, czosnek, cebula, kminek, majeranek, tymianek, bazylia w ogr. ilości: gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, ocet jabłkowy, curry, sól max. 5 g dzienniebardzo ostre: pieprz, papryka ostra, musztarda, ocet, chili
Skip to content