11 Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzycowa)
Produkty i potrawy | Zalecane | Przeciwwskazane |
---|---|---|
Napoje | woda przegotowana, wody mineralne, herbata bez cukru, kawa zbożowa, zioła „Diabetosan”, soki z warzyw ubogowęglowodanowych, napoje z kwaśnego mleka i warzyw bez cukru, napoje z serwatki i warzyw bez cukru, w ograniczonych ilościach mleko chude, kawa naturalna z mlekiem bez cukru, soki warzywno-owocowe | wszystkie napoje słodzone cukrem, kakao naturalne, mocna kawa, napój z owoców i śmietanki, tłuste mleko, napoje alkoholowe, soki owocowe z cukrem, lemoniada, coca-cola, pepsi, wody mineralne gazowane |
Pieczywo | pieczywo czerstwe, chleb razowy graham, chleb pełnoziarnisty, chrupki, w umiarkowanych ilościach chleb pszenno-żytni, pumpernikiel | wypieki z dodatkiem cukru, miodu, pieczywo delikatesowe z dodatkiem karmelu, bułki maślane, biszkopt z cukrem, babki drożdżowe, ciasta kruche, ucierane |
Dodatki do pieczywa | chude wędliny, szynka, polędwica, drobiowe pasty z mięsa i warzyw, ryby morskie chude i średnio tłuste, gotowane, wędzone, jaja faszerowane bez żółtek, chudy ser twarogowy, chudy serek homo | tłuste wędliny, kiszka, konserwy, mięsne, pasztetowa, salceson, miód, dżemy, marmolady, konfitury, ser twarogowy tłusty, sery topione |
Zupy i sosy gorące | jarzynowe z warzyw ubogowęglowodanowych pomidorowa, ogórkowa, grzybowa, barszcz czerwony również zabielany, koperkowa, kalafiorowa, zupa z maślanką, serwatką, żurek, kapuśniak, ryżowa, krupnik, rosół jarski, podprawiane jogurtem, kefirem, w ogr. ilościach: ziemniaczana, owocowa bez cukru, chudy rosół sosy na wywarach z warzyw, np.: pietruszkowy, koperkowy, pomidorowy, potrawkowy, grzybowy, cytrynowy, chrzanowy, mleczny | zupy esencjonalne np.: na tłustych wywarach mięsnych, zagęszczone zasmażką, z dużą ilością śmietany, owocowe z cukrem sosy zawiesiste, tłuste, esencjonalne, słodkie |
Dodatki do zup | ryż pełnoziarnisty, grzanki, kasze, makaron pełnoziarnisty, lane ciasto na białku | duże ilości pieczywa, makaronów, kasz, groszek ptysiowy, kluski francuskie, biszkoptowe na jajach |
Mięso, drób, ryby | mięso chude: cielęcina, młoda wołowina, jagnię, kurczak, królik, indyk, chude ryby, potrawy gotowane, pieczone w folii, pergaminie, duszone bez tłuszczu | tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, podroby, gęsi, kaczki, tłuste ryby: węgorz, łosoś, lin potrawy nasiąknięte tłuszczem, smażone, pieczone w sposób tradycyjny |
Potrawy półmięsne i bezmięsne | budynie z mięsa i warzyw z sera, warzywa faszerowane mięsem | potrawy z dodatkiem cukru, np.; knedle, naleśniki, pierogi z cukrem, potrawy smażone |
Tłuszcze | w ograniczonych ilościach: oleje rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, masło, śmietanka, margaryny miękkie | smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde |
Warzywa | o zawartości węglowodanów 0-6%: rzodkiewka, sałata, endywia, cykoria, ogórki, rabarbar, szczypiorek, szparagi, grzyby, boćwina, brokuły, cebula, kabaczek, kalafior, pomidory, szczaw, papryka w postaci gotowanej „ al dente”, z wody, sałatek, surówek z dodatkiem oleju, oliwki z oliwek, jogurtu | stare, surówki i warzywa gotowane z dodatkiem dużej ilości majonezu, śmietany, żółtek, cukru |
Ziemniaki | zalecane w ograniczonej ilości: gotowane, pieczone w całości | puree ziemniaczane z tłuszczem, smażone: frytki, krążki |
Owoce | grejpfrut zielony, w ramach zalecanych wymienników węglowodanowych 200-300g/dobę owoce niezbyt dojrzałe, unikać lub jeść rzadko: banany, winogrona, śliwki, owoce suszone | owoce w syropach, kompoty z cukrem, galaretki ze śmietaną, daktyle, rodzynki |
Desery (bez cukru lub słodzone słodzikiem) | kompot, kisiel, galaretki, słodzone aspartamem, leguminy z serka homogenizowanego, owoce z serkiem, sernik na zimno z aspartamem | wszystkie desery z cukrem, miodem np.: galaretki, kremy, kompoty, leguminy, marmolady, wszystkie produkty z dużą ilością tłuszczu i cukru np.: ciasta, torty, faworki, chałwa, czekolada |
Przyprawy | łagodne jak: sok z cytryny, kwasek cytrynowy, koperek zielony, pietruszka, czosnek, cebula, kminek, majeranek, tymianek, bazylia w ogr. ilości: gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, ocet jabłkowy, curry, sól max. 5 g dziennie | bardzo ostre: pieprz, papryka ostra, musztarda, ocet, chili |