• 18 26 76 040
  • sekretariat@szpitalrabka.pl
  • ul. Słoneczna 3, 34-700 Rabka-Zdrój

04 Dieta łatwostrawna niskobiałkowa (dieta przy niewydolności nerek)

Produkty i potrawyZalecanePrzeciwwskazane
Napojew umiarkowanych ilościach: herbata z cytryną, z mlekiem, kawa zbożowa z mlekiem, mleko, kefir, jogurt chudy, napoje owocowe, owocowo – warzywne, soki owocowo warzywne, koktajle w dozwolonej ilości płynówkakao, płynna czekolada, napoje alkoholowe, kawa prawdziwa
Pieczywopszenne, niskobiałkowe, niskosodowezwykłe pieczywo, solone
Dodatki do pieczywamasło, dżem, marmolada, miód, w ograniczonej ilości: ser twarogowy, serek homo, mięso gotowane, jaja, pasty serowo- warzywne, serowo- rybne, mięsno- jarzynowewędliny, konserwy, sery dojrzewające, żółte, topione, sery pleśniowe, ser Feta, sery typu Fromage, ryby wędzone, śledzie marynowane
Zupy i sosy gorącezupy w ogr. ilościach: krupnik, jarzynowe z dozwolonych warzyw, przetarte owocowe, sosy łagodne, zaciągane żółtkiem, zaprawiane masłem, zagęszczone skrobią pszenną lub ziemniaczaną: koperkowy, cytrynowy, potrawkowyna wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, rosoły, buliony, kapuśniak, ogórkowa, z nasion i roślin strączkowych, zaprawiane mąką, kwaśną śmietaną, zasmażkami, sosy ostre na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane
Dodatki do zupgrzanki z pieczywa niskobiałkowego, ziemniaki, makarony z mąki niskobiałkowej, w ogr. ilościach: kasze, ryżdodatki z jajami, mięsem, nasiona roślin strączkowych, jaja gotowane na twardo, kluski francuskie, groszek ptysiowy
Mięso, drób, wędlinyw umiarkowanych ilościach: cielęcina, młoda wołowina, królik, kurczak, indyk, chude ryby gotowane, dorsz, pstrąg, karmazyn, lin, okoń flądra, morszczuk, mintaj, płastuga, makrela, potrawy gotowane, duszone bez tłuszczu, potrawki, pulpety z dodatkiem skrobi lub pieczywa niskobiałkowegowszystkie w większych ilościach, wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, tłuste ryby: węgorz, leszcz, łosoś, sum, potrawy smażone, pieczone, duszone w sposób konwencjonalny, marynowane, wędzone
Potrawy półmięsne i bezmięsnebudynie z mięsa gotowanego, kasz, i warzyw, risotto z warzywami, ryż z jabłkamibigos, fasola po bretońsku, potrawy smażone na tłuszczu, krokiety, kotlety
Tłuszczemasło, oleje: słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek, margaryny miękkiesmalec, łój, słonina, boczek, margaryny twarde, kwaśna śmietana
WarzywaW umiarkowanych ilościach; pomidory bez skórki, marchew, dynia, buraki, kabaczek, szparagi, pietruszka, seler, szpinak, zielona sałata, cykoria, rabarbar, fasolka szparagowa, groszek zielony kalafior, brokuły gotowane, rozdrobnione, w formie puree z masłem, drobno starte surówki,kiszonki, konserwowane octem, warzywa solone, nasiona roślin strączkowych, ogórki, czosnek, brukiew, rzepa, kalarepa, zasmażane, grubo starte surówki
Ziemniakigotowane, w postaci pureesmażone, frytki, placki, pyzy
Owocew umiarkowanych ilościach: jagodowe, cytrusowe, jabłka, morele, brzoskwinie, winogrona bez pestek, wiśnie, morele, kiwi, śliwkiniedojrzałe, suszone, gruszki, daktyle, czereśnie, kawon, marynowane
Deserykisiel z dozwolonych owoców, galaretki, ciasta ze skrobi ziemniaczanej i pszennejtłuste kremy z używkami, desery z przeciwwskazanych owoców z czekoladą, z orzechami, ciasta
Przyprawysok z cytryny, kwasek cytrynowy, cukier, pietruszka, zielony koperek, majeranek, rzeżucha, kminek, melisa, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, wanilia, cynamonocet, pieprz, musztarda, papryka ostra, chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy
Skip to content