04 Dieta łatwostrawna niskobiałkowa (dieta przy niewydolności nerek)
Produkty i potrawy | Zalecane | Przeciwwskazane |
---|---|---|
Napoje | w umiarkowanych ilościach: herbata z cytryną, z mlekiem, kawa zbożowa z mlekiem, mleko, kefir, jogurt chudy, napoje owocowe, owocowo – warzywne, soki owocowo warzywne, koktajle w dozwolonej ilości płynów | kakao, płynna czekolada, napoje alkoholowe, kawa prawdziwa |
Pieczywo | pszenne, niskobiałkowe, niskosodowe | zwykłe pieczywo, solone |
Dodatki do pieczywa | masło, dżem, marmolada, miód, w ograniczonej ilości: ser twarogowy, serek homo, mięso gotowane, jaja, pasty serowo- warzywne, serowo- rybne, mięsno- jarzynowe | wędliny, konserwy, sery dojrzewające, żółte, topione, sery pleśniowe, ser Feta, sery typu Fromage, ryby wędzone, śledzie marynowane |
Zupy i sosy gorące | zupy w ogr. ilościach: krupnik, jarzynowe z dozwolonych warzyw, przetarte owocowe, sosy łagodne, zaciągane żółtkiem, zaprawiane masłem, zagęszczone skrobią pszenną lub ziemniaczaną: koperkowy, cytrynowy, potrawkowy | na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, rosoły, buliony, kapuśniak, ogórkowa, z nasion i roślin strączkowych, zaprawiane mąką, kwaśną śmietaną, zasmażkami, sosy ostre na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane |
Dodatki do zup | grzanki z pieczywa niskobiałkowego, ziemniaki, makarony z mąki niskobiałkowej, w ogr. ilościach: kasze, ryż | dodatki z jajami, mięsem, nasiona roślin strączkowych, jaja gotowane na twardo, kluski francuskie, groszek ptysiowy |
Mięso, drób, wędliny | w umiarkowanych ilościach: cielęcina, młoda wołowina, królik, kurczak, indyk, chude ryby gotowane, dorsz, pstrąg, karmazyn, lin, okoń flądra, morszczuk, mintaj, płastuga, makrela, potrawy gotowane, duszone bez tłuszczu, potrawki, pulpety z dodatkiem skrobi lub pieczywa niskobiałkowego | wszystkie w większych ilościach, wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, tłuste ryby: węgorz, leszcz, łosoś, sum, potrawy smażone, pieczone, duszone w sposób konwencjonalny, marynowane, wędzone |
Potrawy półmięsne i bezmięsne | budynie z mięsa gotowanego, kasz, i warzyw, risotto z warzywami, ryż z jabłkami | bigos, fasola po bretońsku, potrawy smażone na tłuszczu, krokiety, kotlety |
Tłuszcze | masło, oleje: słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek, margaryny miękkie | smalec, łój, słonina, boczek, margaryny twarde, kwaśna śmietana |
Warzywa | W umiarkowanych ilościach; pomidory bez skórki, marchew, dynia, buraki, kabaczek, szparagi, pietruszka, seler, szpinak, zielona sałata, cykoria, rabarbar, fasolka szparagowa, groszek zielony kalafior, brokuły gotowane, rozdrobnione, w formie puree z masłem, drobno starte surówki, | kiszonki, konserwowane octem, warzywa solone, nasiona roślin strączkowych, ogórki, czosnek, brukiew, rzepa, kalarepa, zasmażane, grubo starte surówki |
Ziemniaki | gotowane, w postaci puree | smażone, frytki, placki, pyzy |
Owoce | w umiarkowanych ilościach: jagodowe, cytrusowe, jabłka, morele, brzoskwinie, winogrona bez pestek, wiśnie, morele, kiwi, śliwki | niedojrzałe, suszone, gruszki, daktyle, czereśnie, kawon, marynowane |
Desery | kisiel z dozwolonych owoców, galaretki, ciasta ze skrobi ziemniaczanej i pszennej | tłuste kremy z używkami, desery z przeciwwskazanych owoców z czekoladą, z orzechami, ciasta |
Przyprawy | sok z cytryny, kwasek cytrynowy, cukier, pietruszka, zielony koperek, majeranek, rzeżucha, kminek, melisa, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, wanilia, cynamon | ocet, pieprz, musztarda, papryka ostra, chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy |