• 18 26 76 040
  • sekretariat@szpitalrabka.pl
  • ul. Słoneczna 3, 34-700 Rabka-Zdrój

05 Dieta bogatoresztkowa

Produkty i potrawyZalecanePrzeciwwskazane
Napojemleko chude, jogurt, kefir, mleko ukwaszone, maślanka, serwatka, kawa zbożowa, soki owocowe,
warzywne, napoje owocowo-mleczne, warzywno-mleczne, herbata owocowa, ziołowa, wody mineralne, woda przegotowana z miodem
napoje czekoladowe, mocna herbata, alkohol, zbyt kwaśne mleko, napar z czarnych suszonych jagód, wytrawne wino czerwone, w dyspepsjach jelit – wody z CO2, kawa naturalna
Pieczywopieczywo z pełnego ziarna, bułki grahamki, pieczywo
chrupkie, pumpernikiel
pieczywo świeże
Dodatki do pieczywatwaróg, chude wędliny drobiowe, chuda szynka, dżemy, marmolada, miód, serek sojowy, pasztet, pasztetowa, masło, margaryna miękka, ryby wędzone chudewędliny bardzo tłuste, tłuste konserwy
Zupy i sosy gorącemleczne, owocowe, jarzynowe, krupnik, zupy czyste na wywarach mięsnych, grzybowychzupy z warzyw wzdymających, strączkowych, kapustnych,
bardzo tłuste, zawiesiste, na wywarach kostnych, ryżowa, podprawiane mąką ziemniaczaną
Dodatki do zupbułki, grzanki, kasze, ziemniaki, lane ciasto, kluski biszkoptowe, makaron, groszek ptysiowyryż, krokiety z kapustą, groch, fasola
Mięso,drób, rybychude gatunki mięs: cielęcina, konina, schab, królik, indyk, kurczak, gołąb, perliczka, sandacz, szczupak, karp, lin, flądra, dorsz, pstrąg, morszczuk, mintaj, makrela Potrawy gotowane – pulpety, potrawki duszone, pieczonebardzo tłuste gatunki mięs: wieprzowina, baranina, mięsa smażone w dużych ilościach
Potrawy półmięsne i bezmięsnebudynie z mięsa i kasz, z warzyw, makaron z mięsem, z owocami, leniwe pierogi, pierogi z mięsem, z owocami, papryka faszerowana, kluski ziemniaczane, zapiekanki, naleśniki z mięsem, leczo, tarta jarzynowa, lasagne z mięsem i jarzynamipotrawy z fasoli, grochu, z ryżu z dodatkiem mąki ziemniaczanej i warzyw kapustnych
Tłuszczeoleje: słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, margaryny miękkie- kubkowełój, smalec, słonina, margaryny twarde, olej palmowy
Warzywawarzywa świeże, mrożone, buraki, papryka, pomidory, marchew, dynia, szpinak, sałata, pietruszka, seler, rabarbar, warzywa w postaci soków, surówek, gotowane, ziemniaki gotowane, pieczonesuche nasiona roślin strączkowych, pozostałe warzywa kapustne, ogórki świeże ziemniaki smażone w dużej ilości tłuszczu: frytki, krążki, placki
OwoceŚwieże, suszone, konserwowane, orzechy włoskie, laskowe, owoce w postaci surówek, soków, gotowaneczereśnie
Deserykompoty, galaretki owocowe, mleczne ,musy, kremy, przeciery owocowe, suflety, sałatki owocowe, ciasta, ciasteczka biszkoptowe, keksy z dodatkiem otrąb, w ogr. ilości tłuste ciasta z dużą ilością żółtek, z masamikisiele, czekolada, kakao, batony, ciasta z dodatkiem kakao
Przyprawykwasek cytrynowy, koperek zielony, pietruszka, jarzynka, kminek, majeranek, gałka muszkatołowa, liść laurowy ziele ang., sól 5g/dobę, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, w ogr. ilościach przyprawy ostreocet
Skip to content