05 Dieta bogatoresztkowa
Produkty i potrawy | Zalecane | Przeciwwskazane |
---|---|---|
Napoje | mleko chude, jogurt, kefir, mleko ukwaszone, maślanka, serwatka, kawa zbożowa, soki owocowe, warzywne, napoje owocowo-mleczne, warzywno-mleczne, herbata owocowa, ziołowa, wody mineralne, woda przegotowana z miodem | napoje czekoladowe, mocna herbata, alkohol, zbyt kwaśne mleko, napar z czarnych suszonych jagód, wytrawne wino czerwone, w dyspepsjach jelit – wody z CO2, kawa naturalna |
Pieczywo | pieczywo z pełnego ziarna, bułki grahamki, pieczywo chrupkie, pumpernikiel | pieczywo świeże |
Dodatki do pieczywa | twaróg, chude wędliny drobiowe, chuda szynka, dżemy, marmolada, miód, serek sojowy, pasztet, pasztetowa, masło, margaryna miękka, ryby wędzone chude | wędliny bardzo tłuste, tłuste konserwy |
Zupy i sosy gorące | mleczne, owocowe, jarzynowe, krupnik, zupy czyste na wywarach mięsnych, grzybowych | zupy z warzyw wzdymających, strączkowych, kapustnych, bardzo tłuste, zawiesiste, na wywarach kostnych, ryżowa, podprawiane mąką ziemniaczaną |
Dodatki do zup | bułki, grzanki, kasze, ziemniaki, lane ciasto, kluski biszkoptowe, makaron, groszek ptysiowy | ryż, krokiety z kapustą, groch, fasola |
Mięso,drób, ryby | chude gatunki mięs: cielęcina, konina, schab, królik, indyk, kurczak, gołąb, perliczka, sandacz, szczupak, karp, lin, flądra, dorsz, pstrąg, morszczuk, mintaj, makrela Potrawy gotowane – pulpety, potrawki duszone, pieczone | bardzo tłuste gatunki mięs: wieprzowina, baranina, mięsa smażone w dużych ilościach |
Potrawy półmięsne i bezmięsne | budynie z mięsa i kasz, z warzyw, makaron z mięsem, z owocami, leniwe pierogi, pierogi z mięsem, z owocami, papryka faszerowana, kluski ziemniaczane, zapiekanki, naleśniki z mięsem, leczo, tarta jarzynowa, lasagne z mięsem i jarzynami | potrawy z fasoli, grochu, z ryżu z dodatkiem mąki ziemniaczanej i warzyw kapustnych |
Tłuszcze | oleje: słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, margaryny miękkie- kubkowe | łój, smalec, słonina, margaryny twarde, olej palmowy |
Warzywa | warzywa świeże, mrożone, buraki, papryka, pomidory, marchew, dynia, szpinak, sałata, pietruszka, seler, rabarbar, warzywa w postaci soków, surówek, gotowane, ziemniaki gotowane, pieczone | suche nasiona roślin strączkowych, pozostałe warzywa kapustne, ogórki świeże ziemniaki smażone w dużej ilości tłuszczu: frytki, krążki, placki |
Owoce | Świeże, suszone, konserwowane, orzechy włoskie, laskowe, owoce w postaci surówek, soków, gotowane | czereśnie |
Desery | kompoty, galaretki owocowe, mleczne ,musy, kremy, przeciery owocowe, suflety, sałatki owocowe, ciasta, ciasteczka biszkoptowe, keksy z dodatkiem otrąb, w ogr. ilości tłuste ciasta z dużą ilością żółtek, z masami | kisiele, czekolada, kakao, batony, ciasta z dodatkiem kakao |
Przyprawy | kwasek cytrynowy, koperek zielony, pietruszka, jarzynka, kminek, majeranek, gałka muszkatołowa, liść laurowy ziele ang., sól 5g/dobę, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, w ogr. ilościach przyprawy ostre | ocet |