• 18 26 76 040
  • sekretariat@szpitalrabka.pl
  • ul. Słoneczna 3, 34-700 Rabka-Zdrój

04 Dieta łatwostrawna niskobiałkowa (dieta przy niewydolności nerek)

Produkty i potrawyZalecanePrzeciwwskazane
Napojew umiarkowanych ilościach: herbata z cytryną, z mlekiem, kawa zbożowa z mlekiem, mleko, kefir, jogurt chudy, napoje owocowe, owocowo – warzywne, soki owocowo warzywne, koktajle w dozwolonej ilości płynówkakao, płynna czekolada, napoje alkoholowe, kawa prawdziwa
Pieczywopszenne, niskobiałkowe, niskosodowezwykłe pieczywo, solone
Dodatki do pieczywamasło, dżem, marmolada, miód, w ograniczonej ilości: ser twarogowy, serek homo, mięso gotowane, jaja, pasty serowo- warzywne, serowo- rybne, mięsno- jarzynowewędliny, konserwy, sery dojrzewające, żółte, topione, sery pleśniowe, ser Feta, sery typu Fromage, ryby wędzone, śledzie marynowane
Zupy i sosy gorącezupy w ogr. ilościach: krupnik, jarzynowe z dozwolonych warzyw, przetarte owocowe, sosy łagodne, zaciągane żółtkiem, zaprawiane masłem, zagęszczone skrobią pszenną lub ziemniaczaną: koperkowy, cytrynowy, potrawkowyna wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, rosoły, buliony, kapuśniak, ogórkowa, z nasion i roślin strączkowych, zaprawiane mąką, kwaśną śmietaną, zasmażkami, sosy ostre na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane
Dodatki do zupgrzanki z pieczywa niskobiałkowego, ziemniaki, makarony z mąki niskobiałkowej, w ogr. ilościach: kasze, ryżdodatki z jajami, mięsem, nasiona roślin strączkowych, jaja gotowane na twardo, kluski francuskie, groszek ptysiowy
Mięso, drób, wędlinyw umiarkowanych ilościach: cielęcina, młoda wołowina, królik, kurczak, indyk, chude ryby gotowane, dorsz, pstrąg, karmazyn, lin, okoń flądra, morszczuk, mintaj, płastuga, makrela, potrawy gotowane, duszone bez tłuszczu, potrawki, pulpety z dodatkiem skrobi lub pieczywa niskobiałkowegowszystkie w większych ilościach, wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, tłuste ryby: węgorz, leszcz, łosoś, sum, potrawy smażone, pieczone, duszone w sposób konwencjonalny, marynowane, wędzone
Potrawy półmięsne i bezmięsnebudynie z mięsa gotowanego, kasz, i warzyw, risotto z warzywami, ryż z jabłkamibigos, fasola po bretońsku, potrawy smażone na tłuszczu, krokiety, kotlety
Tłuszczemasło, oleje: słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek, margaryny miękkiesmalec, łój, słonina, boczek, margaryny twarde, kwaśna śmietana
WarzywaW umiarkowanych ilościach; pomidory bez skórki, marchew, dynia, buraki, kabaczek, szparagi, pietruszka, seler, szpinak, zielona sałata, cykoria, rabarbar, fasolka szparagowa, groszek zielony kalafior, brokuły gotowane, rozdrobnione, w formie puree z masłem, drobno starte surówki,kiszonki, konserwowane octem, warzywa solone, nasiona roślin strączkowych, ogórki, czosnek, brukiew, rzepa, kalarepa, zasmażane, grubo starte surówki
Ziemniakigotowane, w postaci pureesmażone, frytki, placki, pyzy
Owocew umiarkowanych ilościach: jagodowe, cytrusowe, jabłka, morele, brzoskwinie, winogrona bez pestek, wiśnie, morele, kiwi, śliwkiniedojrzałe, suszone, gruszki, daktyle, czereśnie, kawon, marynowane
Deserykisiel z dozwolonych owoców, galaretki, ciasta ze skrobi ziemniaczanej i pszennejtłuste kremy z używkami, desery z przeciwwskazanych owoców z czekoladą, z orzechami, ciasta
Przyprawysok z cytryny, kwasek cytrynowy, cukier, pietruszka, zielony koperek, majeranek, rzeżucha, kminek, melisa, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, wanilia, cynamonocet, pieprz, musztarda, papryka ostra, chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy