• 18 26 76 040
  • sekretariat@szpitalrabka.pl
  • ul. Słoneczna 3, 34-700 Rabka-Zdrój

02 Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Produkty i potrawyZalecaneZalecane w umiarkowanych ilościachPrzeciwwskazane
NapojeMleko, kefir, jogurt z zawartością 1,5-0,5 % tł., kawa zbożowa z mlekiem, herbata z mlekiem, słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa, soki owocowe, warzywne, napoje mleczno- owocowe, wody niegazowaneMleko o zawartości 2 % tł.Alkoholowe, kakao, płynna czekolada, kawa naturalna, mocna herbata, mleko, jogurt i kefir tłuste, wody gazowane, pepsi, coca-cola
PieczywoChleb pszenny, bułki, pieczywo półcukiernicze, czerstwe, biszkopty na białkach, sucharkiPieczywo drożdżowe- cukierniczeChleb świeży, chleb żytni, razowy, graham pszenny, pieczywo pszenne razowe z dodatkiem soi, słonecznika, otrębów, chrupkie żytnie, pieczywo cukiernicze z dodatkiem tłuszczu, biszkopty na całych jajach
Dodatki do pieczywaChudy twaróg, chuda szynka, polędwica z drobiu, mięso gotowane, ścięte białko jaja, dżemy bez pestek, marmolada, miódMasło, margaryny miękkie, parówki cielęce, chude wędlinyTłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetówka, smalec, tłuste sery dojrzewające, serek topiony, ser feta, sery typu fromage, dżemy z pestkami, jaja gotowane, margaryny twarde, masło w większych ilościach
Zupy i sosy gorąceRosół jarski, jarzynowe, ziemniaczana, owocowa, krupnik, podprawiane zawiesiną z mąki i mleka, mleczne Sosy łagodne: warzywne, owocowe, mleczne na mleku chudymChudy rosół z cielęciny, drobiu bez skóryTłuste, zawiesiste na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane zaprawiane śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, strączkowych, mocne rosoły, buliony zaciągane żółtkiem, Sosy ostre (chrzanowy, musztardowy, grecki), cebulowy, grzybowy, śmietanowy
Dodatki do zupBułka, grzanki, kasza manna, ryż, ziemniaki, lane ciasto na białkach, makaron z małą ilością jaj, kluski biszkoptowe na białkachGroszek ptysiowy bez żółtekKluski francuskie, kładzione, łazanki, nasiona roślin strączkowych, jaja, groszek ptysiowy na całych jajach
Mięso ,drób, rybyChuda cielęcina, młoda wołowina, królik, kurczak indyk ,chude ryby: dorsz, pstrąg, sola, mintaj, płoć, halibut biały, morszczuk, sandacz, flądra, lin, okoń, szczupak, mintaj, potrawy gotowane, pulpety, budynie, potrawki Wołowina, chudy schab, ozorki, serca, płuca, makrela, leszcz, młody karp, karmazynTłuste gatunki: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, flaki, mózg, wątroba, tłuste ryby: węgorz, tłusty karp, łosoś, sum, tołpyga, halibut niebieski, śledzie, sardynka, pikling, potrawy smażone z mięsa, drobiu i ryb, marynowane, wędzone
Potrawy półmięsne i bezmięsneBudynie z kasz (jęczmiennej, manny, kukurydzianej) warzyw i mięsa, risotto, leniwe pierogi na białkach, kluski biszkoptowe na białkachZapiekanki z drobnych kasz i mięsa, makaron z mięsem i warzywamiPierogi, knedle, naleśniki, wszystkie potrawy smażone na tłuszczu np. placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku
Tłuszcze Oleje: słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, margaryny miękkieSmalec, słonina, łój, margaryny twarde
WarzywaMłode, soczyste: marchew, dynia, kabaczki, pietruszka, burak, patisony, seler, pomidory bez skórki, potrawy gotowane, rozdrabniane lub przetarte, z „wody”, podprawiane zawiesinami, oprószone, surowe sokiSzpinak, buraki, sałata inspektowa, b. drobno starte surówki np. z marchwi, seleraWarzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, fasolka szparagowa, groszek zielony, warzywa w postaci surówek, sałatki z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone
ZiemniakiGotowane, purre z mlekiemGotowane w całości, pieczone w całościSmażone na tłuszczu
OwoceJagodowe, winogrona bez pestek (w postaci przecierów), cytrusowe, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone, gotowaneWiśnie, kiwi, melonGruszki, śliwki, daktyle, czereśnie, figi, owoce marynowane
DeseryKisiele, budynie, galaretki owocowe, mleczne na mleku chudym, kompoty przetarte, bezy, soki owocowe, przeciery owocoweCiastka z małą ilością tłuszczu i jajTłuste ciasta, torty, desery z używkami, czekolada, batony, lody, chałwa, słodycze zawierające kakao, orzechy
PrzyprawyŁagodne: kwasek cytrynowy, sok z cytryny, cukier, pietruszka, zielony koper, majeranek, cynamon, waniliaOcet winny, pieprz ziołowy, „jarzynka”, „wegeta”, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, kminekOstre: ocet, pieprz, papryka, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy gałka muszkatołowa, gorczyca
Skip to content