• 18 26 76 040
  • sekretariat@szpitalrabka.pl
  • ul. Słoneczna 3, 34-700 Rabka-Zdrój

01 Dieta łatwostrawna

Produkty i napojeZalecaneZalecane w umiarkowanych ilościachPrzeciwwskazane
NapojeMleko z zawartością 2% i poniżej tłuszczu, kawa zbożowa z mlekiem, herbata z mlekiem, słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa, soki owocowe, warzywne, napoje mleczno-owocowe, wody niegazowane, jogurt niskotłuszczowy, kefir, maślanka, serwatkaSłaba kawa naturalna z mlekiem, jogurt pełnotłusty, mleko pełnotłusteAlkoholowe, mocne kakao, płynna czekolada, mocna kawa, mocna herbata, wody gazowane, pepsi, coca-cola
PieczywoChleb pszenny, bułki, pieczywo cukiernicze, czerstweGraham pszenny, drożdżowe, chrupki pszenne, pieczywo pszenne razowe z dodatkiem słonecznika i soiChleb żytni świeży, chleb razowy, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z otrębami
Dodatki do pieczywaMasło, chudy twaróg, serek homogenizowany, mięso gotowane, chude wędliny, szynka, polędwica z drobiuMargaryna, tłusty twaróg, ser podpuszczkowy z małą ilością tłuszczu, jaja, parówki cielęce, ryby wędzoneTłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetowa, smalec, tłuste sery dojrzewające, ser feta, sery typu fromage
Zupy i sosy gorąceRosół jarski, jarzynowe, ziemniaczana, owocowa, krupnik, podprawiane zawiesiną z mąki i mleka, mleczne Sosy łagodne: koperkowy, cytrynowy, pomidorowy, ze słodką śmietanąChudy rosół z cielęciny, drobiu, kalafiorowa, pieczarkowa, zaprawiane mąką i śmietaną, zaciągane żółtkiemTłuste, zawiesiste na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane zaprawiane śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, strączkowych, mocne rosoły, buliony mięsne Sosy cebulowy i grzybowy
Dodatki do zupBułka, grzanki, kasza manna, jęczmienna, ryż, ziemniaki, lane ciasto, makaron, kluski biszkoptoweKluski francuskie, groszek ptysiowyKluski kładzione, łazanki, nasiona roślin strączkowych, jaja gotowane na twardo
Mięso ,drób, rybyChuda cielęcina, młoda wołowina, królik, kurczak, indyk, chude ryby: dorsz, młody karp, pstrąg strumieniowy, sola, morszczuk, karmazyn, sandacz, flądra, lin, okoń, szczupak,mintaj, potrawy gotowane, pulpety, budynie, potrawkiWołowina, dziczyzna, chuda wieprzowina, kura, ryby morskie: makrela, śledź, sardynka, ryby słodkowodne: leszcz, potrawy duszone bez obsmażania na tł., pieczone w folii lub pergaminieTłuste gatunki: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, tłuste ryby: węgorz, tłusty karp, łosoś, sum, potrawy smażone z mięsa, drobiu i ryb, marynowane, wędzone
Potrawy półmięsne i bezmięsneBudynie z kasz, warzyw, makaronu, mięsa, risotto, leniwe pierogi, kluski biszkoptoweZapiekanki z kasz, warzyw i mięsa, kluski francuskie, makaron z mięsem, kluski ziemniaczaneWszystkie potrawy smażone na tłuszczu np. placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku
TłuszczeDodawane na surowo: olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek, masłoMargaryny miękkie, śmietanaSmalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde
Warzywamłode, soczyste: marchew, dynia, kabaczki, pietruszka, burak, patisony, seler, pomidory bez skórki, potrawy gotowane, rozdrabniane lub przetarte, z „wody”, podprawiane zawiesinami, oprószone, surowe sokiSzpinak, kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, sałata zielona, drobno starte surówki np. z marchwi, seleraWarzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, , rzepa, kalarepa w postaci surówek grubo startych, sałatki z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone
ZiemniakiGotowane, pieczone Smażone na tłuszczu
OwoceDojrzałe, soczyste: jagodowe, winogrona bez pestek, cytrusowe, dzikiej róży, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone, gotowaneWiśnie, śliwki, śliwki suszone, namoczone, przetarte ( przy zaparciach), kiwi, melonGruszki, daktyle, czereśnie, owoce marynowane
DeseryKisiele, budynie, galaretki owocowe, mleczne, kompoty, musy, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery owocoweKremy, ciasta z małą ilością tłuszczu i jajTłuste ciasta, torty, desery z używkami, czekolada, batony, lody, chałwa, słodycze zawierające kakao, orzechy
PrzyprawyKwasek cytrynowy, sok z cytryny, cukier, pietruszka, zielony koper, majeranekOcet winny, pieprz ziołowy, „jarzynka”, „wegeta”, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, kminekOstre: ocet, pieprz, papryka, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca
Skip to content