07 Dieta płynna wzmocniona – do podawania doustnego oraz przez przetokę lub zgłębnik (płynna wysokokaloryczna)
Produkty i potrawy | Zalecane | Przeciwwskazane |
---|---|---|
Produkty zbożowe | kasze w formie kleików, mąka, biszkopty, suchary, bułka pszenna | pieczywo świeże, żytnie, razowe, z różnymi dodatkami, makarony, kasze grube nie przetarte |
Mleko i produkty mleczne | mleko, ser biały homogenizowany | Przekwaszone mleko, sery żółte i topione |
Jaja | jaja gotowane, żółtko jaja | jaja na surowo |
Mięso i ryby | chude mięsa (cielęcina, wołowina, schab, kurczak i indyk bez skóry), chude ryby (dorsz, leszcz, sola, płastuga, szczupak, sandacz, w ograniczonej ilości ryby tłuste morskie: makrela, mintaj, morszczuk), chuda szynka, polędwica | tłuste gatunki mięs (baranina, wieprzowina, kaczki, gęsi), tłuste wędliny, tłuste ryby (węgorz, halibut, leszcz, łosoś, sum, pałasz), |
Tłuszcze | masło, słodka śmietanka, olej rzepakowy , sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek | kwaśna śmietana, smalec, słonina |
Warzywa i owoce | ziemniaki, warzywa i owoce gotowane, przetarte lub zmiksowane, soki owocowo-warzywne, przeciery pomidorowe, z owoców | warzywa kapustne, warzywa cebulowe, papryka, ogórki, suche nasiona roślin strączkowych, brukiew, rzepa, wszystkie warzywa surowe, gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, owoce całe surowe, owoce suszone |
Desery, słodycze | cukier, miód, kompoty przetarte, płynne kisiele | orzechy, chałwa, kakao, |
Przyprawy | łagodne przyprawy (sok z cytryny, cukier, sól, koperek, wanilia, cynamon) | ostre przyprawy |