• 18 26 76 040
  • sekretariat@szpitalrabka.pl
  • ul. Słoneczna 3, 34-700 Rabka-Zdrój

07 Dieta płynna wzmocniona – do podawania doustnego oraz przez przetokę lub zgłębnik (płynna wysokokaloryczna)

Produkty i potrawyZalecanePrzeciwwskazane
Produkty zbożowekasze w formie kleików, mąka, biszkopty, suchary, bułka pszennapieczywo świeże, żytnie, razowe, z różnymi dodatkami, makarony, kasze grube nie przetarte
Mleko i produkty mlecznemleko, ser biały homogenizowanyPrzekwaszone mleko, sery żółte i topione
Jajajaja gotowane, żółtko jajajaja na surowo
Mięso i rybychude mięsa (cielęcina, wołowina, schab, kurczak i indyk bez skóry), chude ryby (dorsz, leszcz, sola, płastuga, szczupak, sandacz, w ograniczonej ilości ryby tłuste morskie: makrela, mintaj, morszczuk), chuda szynka, polędwicatłuste gatunki mięs (baranina, wieprzowina, kaczki, gęsi), tłuste wędliny, tłuste ryby (węgorz, halibut, leszcz, łosoś, sum, pałasz),
Tłuszczemasło, słodka śmietanka, olej rzepakowy , sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwekkwaśna śmietana, smalec, słonina
Warzywa i owoceziemniaki, warzywa i owoce gotowane, przetarte lub zmiksowane, soki owocowo-warzywne, przeciery pomidorowe, z owocówwarzywa kapustne, warzywa cebulowe, papryka, ogórki, suche nasiona roślin strączkowych, brukiew, rzepa, wszystkie warzywa surowe, gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, owoce całe surowe, owoce suszone
Desery, słodyczecukier, miód, kompoty przetarte, płynne kisieleorzechy, chałwa, kakao,
Przyprawyłagodne przyprawy (sok z cytryny, cukier, sól, koperek, wanilia, cynamon)ostre przyprawy
Skip to content