Produkty i potrawy

Zalecane

Przeciwwskazane

Produkty zbożowe

mąka i kasza kukurydziana, skrobia kukurydziana (meizena), mąka i płatki ryżowe, ryż, kleiki ryżowe, kasza i mąka jaglana, mąka sojowa, mączka ziemniaczana, kasza gryczana, szarłat (amarantus), makarony bezglutenowe, komosa ryżowa, sorgo, pieczywo oznakowane jako bezglutenowe, tapioka (z bulw manioku), sago (z palmy sojowej), proso,

mąka: pszenna, żytnia,

kasza: manna, jęczmienna,

płatki: żytnie, owsiane, pszenne, otręby pszenne, gotowe mieszanki muesli wielozbożowego, orkisz, pszenica durum, pieczywo tradycyjne, kus-kus,

Warzywa i owoce

wszystkie owoce i warzywa świeże – surówki, gotowane, soki, napoje (bez dodatku syropu glukozowo - fruktozowego),

większość gotowych dań warzywnych typu – zupy instant, fasolki w sosach, sosy do makaronu,

w zaostrzeniu choroby lepiej unikać warzyw kapustnych, cebulowych, strączkowych, ogórków, grzybów, wiśni, gruszek, śliwek, czereśni,

Mleko i produkty mleczne

mleko świeże i UHT, kefiry, maślanki i jogurty – bez dodatków, twarogi, sery żółte, pleśniowe, ser biały,

przetwory mleczne z dodatkami zbożowymi np. z muesli, ziarnami zbóż,

Mięso, drób, ryby

mięsa chude: kurczak, królik, indyk, cielęcina, wołowina, ryby,

wędliny: szynka, polędwica wieprzowa, z drobiu, baleron

mięsa tłuste, konserwy, przetwory mięsne, rybne, drobiowe zawierające w swoim składzie gluten,

Cukier i słodycze

w ograniczonej ilości (duża ilość węglowodanów prostych niszczy kosmki jelitowe) – cukier, miód, słodycze bezglutenowe,

słodycze zawierające gluten, syrop glukozowo - fruktozowy,

Tłuszcze

oleje roślinne, oliwa z oliwek, margaryny – bez dodatków, masło, śmietanka,

smalec, słonina, boczek, kwaśna śmietana,

Przyprawy i inne

łagodne: sól, wanilia, cynamon, majeranek, „jarzynka”, szczypiorek, pietruszka, koperek, sok z cytryny, kwasek cytrynowy,

Ostre: ocet, musztarda, pieprz, ostra papryka, gotowe mieszanki przypraw – w większości zanieczyszczone glutenem,

kawa zbożowa, tanie odmiany kawy rozpuszczalnej, niektóre herbaty aromatyzowane,