Produkty i potrawy |
Zalecane |
Przeciwwskazane |
Produkty zbożowe |
mąka i kasza kukurydziana, skrobia kukurydziana (meizena), mąka i płatki ryżowe, ryż, kleiki ryżowe, kasza i mąka jaglana, mąka sojowa, mączka ziemniaczana, kasza gryczana, szarłat (amarantus), makarony bezglutenowe, komosa ryżowa, sorgo, pieczywo oznakowane jako bezglutenowe, tapioka (z bulw manioku), sago (z palmy sojowej), proso, |
mąka: pszenna, żytnia, kasza: manna, jęczmienna, płatki: żytnie, owsiane, pszenne, otręby pszenne, gotowe mieszanki muesli wielozbożowego, orkisz, pszenica durum, pieczywo tradycyjne, kus-kus, |
Warzywa i owoce |
wszystkie owoce i warzywa świeże – surówki, gotowane, soki, napoje (bez dodatku syropu glukozowo - fruktozowego), |
większość gotowych dań warzywnych typu – zupy instant, fasolki w sosach, sosy do makaronu, w zaostrzeniu choroby lepiej unikać warzyw kapustnych, cebulowych, strączkowych, ogórków, grzybów, wiśni, gruszek, śliwek, czereśni, |
Mleko i produkty mleczne |
mleko świeże i UHT, kefiry, maślanki i jogurty – bez dodatków, twarogi, sery żółte, pleśniowe, ser biały, |
przetwory mleczne z dodatkami zbożowymi np. z muesli, ziarnami zbóż, |
Mięso, drób, ryby |
mięsa chude: kurczak, królik, indyk, cielęcina, wołowina, ryby, wędliny: szynka, polędwica wieprzowa, z drobiu, baleron |
mięsa tłuste, konserwy, przetwory mięsne, rybne, drobiowe zawierające w swoim składzie gluten, |
Cukier i słodycze |
w ograniczonej ilości (duża ilość węglowodanów prostych niszczy kosmki jelitowe) – cukier, miód, słodycze bezglutenowe, |
słodycze zawierające gluten, syrop glukozowo - fruktozowy, |
Tłuszcze |
oleje roślinne, oliwa z oliwek, margaryny – bez dodatków, masło, śmietanka, |
smalec, słonina, boczek, kwaśna śmietana, |
Przyprawy i inne |
łagodne: sól, wanilia, cynamon, majeranek, „jarzynka”, szczypiorek, pietruszka, koperek, sok z cytryny, kwasek cytrynowy, |
Ostre: ocet, musztarda, pieprz, ostra papryka, gotowe mieszanki przypraw – w większości zanieczyszczone glutenem, kawa zbożowa, tanie odmiany kawy rozpuszczalnej, niektóre herbaty aromatyzowane, |