Produkty i napoje

Zalecane

Zalecane w umiarkowanych ilościach

Przeciwwskazane

Napoje

Mleko z zawartością 2% i poniżej tłuszczu, kawa zbożowa z mlekiem, herbata z mlekiem, słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa, soki owocowe, warzywne, napoje mleczno- owocowe, wody niegazowane, jogurt, kefir, maślanka, serwatka

Mocna kawa naturalna, mocna herbata, jogurt pełnotłusty, mleko pełnotłuste

Alkoholowe, kakao, płynna czekolada, wody gazowane, pepsi, coca-cola, lemoniada

Pieczywo

Chleb pszenny, suchary, bułki, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe, herbatniki

Graham pszenny, pieczywo cukiernicze, chrupki pszenne, pieczywo pszenne razowe z dodatkiem słonecznika i soi

Chleb żytni świeży, chleb razowy, pieczywo chrupkie żytnie

Dodatki do pieczywa

Masło, chudy i półtłusty twaróg, serek homogenizowany, ser ziarnisty, pasty serowe, mięso gotowane, chude wędliny, szynka, polędwica z drobiu, chude ryby, ścięte białko jaja, galaretki mięsne, drobiowe, rybne

Miękkie margaryny, tłusty twaróg, ser podpuszczkowy z małą ilością tłuszczu, jaja na miękko, jajecznica, jajko sadzone, parówki cielęce, ryby wędzone, kiełbasa szynkowa, pasztet domowy

Tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetowa, smalec, tłuste sery dojrzewające, sery pleśniowe, ser feta, sery typu fromage, jaja na twardo i smażone z tłuszczem

Zupy i sosy gorące

Chudy rosół z cielęciny, z kurczaka, jarzynowe, ziemniaczana, owocowa, krupnik, podprawiane zawiesiną z mąki i mleka, mąki i śmietanki, mleczne

Sosy łagodne: koperkowy, cytrynowy, pomidorowy, ze słodką śmietaną

Rosół, kalafiorowa, pieczarkowa, z ogórków kwaszonych, zaprawiane mąką i śmietaną, zaciągane żółtkiem

Chrzanowy, musztardowy, zaciągane żółtkiem

Tłuste, zawiesiste na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane zaprawiane śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, strączkowych

Sosy cebulowy i grzybowy

Dodatki do zup

Bułka, grzanki, kasza manna, jęczmienna, krakowska, ryż, ziemniaki, lane ciasto, makaron, kluski biszkoptowe

Kluski francuskie, groszek ptysiowy

Grube kasze: pęczak, gryczana, kluski kładzione, łazanki, nasiona roślin strączkowych, jaja gotowane na twardo

Mięso ,drób, ryby

Chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, kurczak, indyk, chude ryby: dorsz, młody karp, pstrąg strumieniowy, sola, morszczuk, sandacz, flądra, lin, okoń, szczupak, mintaj,

potrawy gotowane, pulpety, budynie, potrawki

Wołowina, dziczyzna, chuda wieprzowina, ozorki, płuca, serca, kura, ryby morskie: makrela, śledź, sardynka, karmazyn, potrawy duszone bez obsmażania na tł., pieczone w folii lub pergaminie

Tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, tłuste ryby: węgorz, tłusty karp, łosoś, sum,

potrawy smażone z mięsa, drobiu i ryb, pieczone w tradycyjny sposób

Potrawy półmięsne i bezmięsne

Budynie z kasz, warzyw, makaronu, mięsa, risotto, leniwe pierogi, tarta z warzywami, z serem, z owocami

Zapiekanki z kasz, warzyw i mięsa, kluski francuskie, makaron z mięsem, kluski ziemniaczane

Wszystkie potrawy smażone na tłuszczu np. placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku

Tłuszcze

Masło, słodka śmietanka (18%), oleje: olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek,

Margaryny miękkie, masło roślinne

Smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde

Warzywa

Młode, soczyste: marchew, dynia, kabaczki, pietruszka, burak, patisony, seler, pomidory bez skórki, szparagi

potrawy gotowane, rozdrabniane lub przetarte, z „wody”, warzywa z dodatkiem tłuszczu, podprawiane zawiesinami, oprószone, surowe soki

Szpinak, kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, sałata zielona, rabarbar, cykoria, drobno starte surówki np. z marchwi, selera, kapusta kiszona w postaci drobno posiekanej surówki

Warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, , rzepa, kalarepa w postaci surówek grubo startych, papryka,

sałatki z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone

Ziemniaki

Gotowane, pieczone

Smażone na tłuszczu

Owoce

Dojrzałe, soczyste: jagodowe, winogrona bez pestek, cytrusowe, dzikiej róży, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone, gotowane

Wiśnie, śliwki, śliwki suszone, namoczone, przetarte ( przy zaparciach), kiwi, melon

Wszystkie niedojrzałe, gruszki, daktyle, czereśnie, orzechy, owoce marynowane

Desery

Kisiele, budynie, galaretki owocowe, mleczne, z serka homo, jogurty, kompoty, musy, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery owocowe

Ciasta deserowe, lody

Tłuste ciasta, torty, desery z używkami, czekolada, batony, chałwa, desery zawierające kakao

Przyprawy

Kwasek cytrynowy, sok z cytryny, cukier, pietruszka, zielony koper, majeranek, rzeżucha, melisa, bazylia, kminek

Ocet winny, sól, pieprz ziołowy, „jarzynka”, „wegeta”, papryka słodka, estragon, tymianek

Ostre: ocet, pieprz, papryka ostra, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca