Produkty i potrawy |
Zalecane |
Przeciwwskazane |
Napoje bez cukru |
Woda przegotowana, wody mineralne, herbata czarna, herbata zielona, czerwona, owocowa, kawa zbożowa, soki z warzyw, owoców, napoje z kwaśnego mleka i warzyw ,napoje z serwatki i warzyw, mleko chude 1,5- 0,5% tł., chudy jogurt i kefir, koktajl mleczno- owocowy, napoje „light”, w ogr. ilości słaba kawa naturalna |
Wszystkie napoje słodzone cukrem, mocna kawa, kawa natur. ze śmietanką, kakao naturalne, napój z owoców i śmietanki, tłuste mleko, napoje alkoholowe, lemoniada, coca-cola, pepsi |
Pieczywo |
Pieczywo z pełnego ziarna, chleb razowy graham, chleb pełnoziarnisty, chrupki, bułki grahamki, w umiarkowanych ilościach pieczywo pszenno- żytnie, bułki rogale |
Wypieki z dodatkiem cukru, chleb na miodzie, biszkopt z cukrem, ciasta kruche, ucierane, |
Dodatki do pieczywa |
Chude wędliny, szynka, polędwica, drobiowe, pasty z mięsa i warzyw, chude ryby, ser twarogowy chudy, serek ziarnisty, chudy serek homo, jaja faszerowane, jaja na miękko lub jajecznica, w ogr. ilości: masło, margaryna (kubkowa), ser twarogowy półtłusty |
Masło w dużych ilościach, tłuste wędliny, kiszka, konserwy, mięsne, pasztetowa, salceson, smalec, ser twarogowy tłusty, sery topione, tłuste sery podpuszczkowe, sery pleśniowe, ser Feta, sery typu Fromage, miód, dżemy, marmolady, konfitury |
Zupy i sosy |
Chude, jarzynowe czyste np. pomidorowa, grzybowa, czerwony barszcz, chudy rosół, mleczne na mleku odtłuszczonym, w ogr. ilości podprawiane zawiesinami sosy na wywarach z warzyw w ogr. ilościach |
Na wywarach mięsnych, kostnych, tłuste, zagęszczone zasmażką, z dużą ilością śmietany, owocowe z cukrem sosy zawiesiste, tłuste, esencjonalne, słodkie |
Dodatki do zup |
W ogr. ilości: ryż brązowy , grzanki, kasze, makaron pełnoziarnisty, lane ciasto, ziemniaki, fasola, groch |
Duże ilości pieczywa, makaronów, kasz, groszek ptysiowy, kluski francuskie, biszkoptowe |
Mięso, drób, ryby |
Mięso chude: cielęcina, jagnię, kurczak bez skóry, królik, indyk, chude ryby, potrawy gotowane, pieczone w folii, pergaminie, duszone bez tłuszczu, w ograniczonej ilości: młoda wołowina, konina, polędwica wieprzowa i dziczyzna |
Tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, podroby, gęsi, kaczki, potrawy nasiąknięte tłuszczem, smażone, pieczone, duszone w sposób tradycyjny, |
Potrawy półmięsne i bezmięsne |
Budynie z mięsa i warzyw, z sera, warzywa faszerowane mięsem, w ogr. ilości budynie z kasz, makaronów, zapiekanki, risotto, pierogi z mięsem |
Potrawy z dodatkiem cukru, np. knedle, naleśniki, pierogi, potrawy smażone, owoce smażone w cieście, placki ziemniaczane |
Warzywa i owoce |
Warzywa świeże i mrożone, w ogr. ilości groch, fasola, groch zielony konserwowy, kukurydza grejpfruty, jabłka, wiśnie, czereśnie, morele, maliny, porzeczki, pomarańcze, mandarynki, ananasy, poziomki, w ogr. ilości: winogrona, banany, brzoskwinie, śliwki, gruszki, mango, porzeczki czarne, owoce suszone |
Stare, surówki i warzywa gotowane z dodatkiem majonezu, śmietany, żółtek owoce w syropach, kompoty z cukrem, sałatki owocowe z cukrem, galaretki ze śmietaną i cukrem |
Ziemniaki |
Gotowane, pieczone |
Smażone: frytki, krążki, chipsy ziemniaczane, pyzy |
Desery |
Kompoty, kisiele, galaretki ze słodzikiem, leguminy z serka homogenizowanego, owoce z serkiem, jabłka pieczone z pianą z białek, surówki owocowe, desery na chudym mleku, sernik na zimno ze słodzikiem, w ogr. ilościach: ciasta z małą ilością tłuszczu i cukru lub ze słodzikiem |
Wszystkie desery z cukrem i miodem np. galaretki, kremy, kompoty, leguminy, marmolady, wszystkie produkty z dużą ilością tłuszczu i cukru np.: ciasta, torty, faworki, pączki, chałwa, czekolada, orzechy |
Przyprawy |
Łagodne, jak: sok z cytryny, kwasek cytrynowy, koperek zielony, pietruszka, czosnek, cebula, jarzynka, kminek, majeranek, bazylia, w ogr. ilości: gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, sól, ocet winny, curry, tymianek, oregano, vegeta, papryka słodka, pieprz ziołowy, |
Bardzo ostre, papryka ostra, ocet, chili, musztarda, pieprz w większych ilościach |