Produkty

i potrawy

Zalecane

Przeciwwskazane

Napoje

bez cukru

Woda przegotowana, wody mineralne, herbata czarna, herbata zielona, czerwona, owocowa, kawa zbożowa, soki z warzyw, owoców, napoje z kwaśnego mleka i warzyw ,napoje z serwatki i warzyw, mleko chude 1,5- 0,5% tł., chudy jogurt i kefir, koktajl mleczno- owocowy, napoje „light”,

w ogr. ilości słaba kawa naturalna

Wszystkie napoje słodzone cukrem, mocna kawa, kawa natur. ze śmietanką, kakao naturalne, napój z owoców i śmietanki, tłuste mleko, napoje alkoholowe, lemoniada, coca-cola, pepsi

Pieczywo

Pieczywo z pełnego ziarna, chleb razowy graham, chleb pełnoziarnisty, chrupki, bułki grahamki,

w umiarkowanych ilościach pieczywo pszenno- żytnie, bułki rogale

Wypieki z dodatkiem cukru, chleb na miodzie, biszkopt z cukrem, ciasta kruche, ucierane,

Dodatki do pieczywa

Chude wędliny, szynka, polędwica, drobiowe, pasty z mięsa i warzyw, chude ryby, ser twarogowy chudy, serek ziarnisty, chudy serek homo, jaja faszerowane, jaja na miękko lub jajecznica,

w ogr. ilości: masło, margaryna (kubkowa), ser twarogowy półtłusty

Masło w dużych ilościach, tłuste wędliny, kiszka, konserwy, mięsne, pasztetowa, salceson, smalec, ser twarogowy tłusty, sery topione, tłuste sery podpuszczkowe, sery pleśniowe, ser Feta, sery typu Fromage, miód, dżemy, marmolady, konfitury

Zupy i sosy

Chude, jarzynowe czyste np. pomidorowa, grzybowa, czerwony barszcz, chudy rosół, mleczne na mleku odtłuszczonym, w ogr. ilości podprawiane zawiesinami

sosy na wywarach z warzyw w ogr. ilościach

Na wywarach mięsnych, kostnych, tłuste, zagęszczone zasmażką, z dużą ilością śmietany, owocowe z cukrem

sosy zawiesiste, tłuste, esencjonalne, słodkie

Dodatki do zup

W ogr. ilości: ryż brązowy , grzanki, kasze, makaron pełnoziarnisty, lane ciasto, ziemniaki, fasola, groch

Duże ilości pieczywa, makaronów, kasz, groszek ptysiowy, kluski francuskie, biszkoptowe

Mięso, drób, ryby

Mięso chude: cielęcina, jagnię, kurczak bez skóry, królik, indyk, chude ryby, potrawy gotowane, pieczone w folii, pergaminie, duszone bez tłuszczu,

w ograniczonej ilości: młoda wołowina, konina, polędwica wieprzowa i dziczyzna

Tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, podroby, gęsi, kaczki, potrawy nasiąknięte tłuszczem, smażone, pieczone, duszone w sposób tradycyjny,

Potrawy półmięsne i bezmięsne

Budynie z mięsa i warzyw, z sera, warzywa faszerowane mięsem,

w ogr. ilości budynie z kasz, makaronów, zapiekanki, risotto, pierogi z mięsem

Potrawy z dodatkiem cukru, np. knedle, naleśniki, pierogi, potrawy smażone, owoce smażone w cieście, placki ziemniaczane

Warzywa i owoce

Warzywa świeże i mrożone,

w ogr. ilości groch, fasola, groch zielony konserwowy, kukurydza

grejpfruty, jabłka, wiśnie, czereśnie, morele, maliny, porzeczki, pomarańcze, mandarynki, ananasy, poziomki, w ogr. ilości: winogrona, banany, brzoskwinie, śliwki, gruszki, mango, porzeczki czarne, owoce suszone

Stare, surówki i warzywa gotowane z dodatkiem majonezu, śmietany, żółtek

owoce w syropach, kompoty z cukrem, sałatki owocowe z cukrem, galaretki ze śmietaną i cukrem

Ziemniaki

Gotowane, pieczone

Smażone: frytki, krążki, chipsy ziemniaczane, pyzy

Desery

Kompoty, kisiele, galaretki ze słodzikiem, leguminy z serka homogenizowanego, owoce z serkiem, jabłka pieczone z pianą z białek, surówki owocowe, desery na chudym mleku, sernik na zimno ze słodzikiem,

w ogr. ilościach: ciasta z małą ilością tłuszczu i cukru lub ze słodzikiem

Wszystkie desery z cukrem i miodem np. galaretki, kremy, kompoty, leguminy, marmolady, wszystkie produkty z dużą ilością tłuszczu i cukru np.: ciasta, torty, faworki, pączki, chałwa, czekolada, orzechy

Przyprawy

Łagodne, jak: sok z cytryny, kwasek cytrynowy, koperek zielony, pietruszka, czosnek, cebula, jarzynka, kminek, majeranek, bazylia,

w ogr. ilości: gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, sól, ocet winny, curry, tymianek, oregano, vegeta, papryka słodka, pieprz ziołowy,

Bardzo ostre, papryka ostra, ocet, chili, musztarda, pieprz w większych ilościach