Produkty i potrawy

Zalecane

Przeciwwskazane

Napoje

woda przegotowana, wody mineralne, herbata bez cukru, kawa zbożowa, zioła „Diabetosan”, soki z warzyw ubogowęglowodanowych, napoje z kwaśnego mleka i warzyw bez cukru, napoje z serwatki i warzyw bez cukru,

w ograniczonych ilościach mleko chude, kawa naturalna z mlekiem bez cukru, soki warzywno-owocowe

wszystkie napoje słodzone cukrem, kakao naturalne, mocna kawa, napój z owoców i śmietanki, tłuste mleko, napoje alkoholowe, soki owocowe z cukrem, lemoniada, coca-cola, pepsi, wody mineralne gazowane

Pieczywo

pieczywo czerstwe, chleb razowy graham, chleb pełnoziarnisty, chrupki, w umiarkowanych ilościach chleb pszenno-żytni, pumpernikiel

wypieki z dodatkiem cukru, miodu, pieczywo delikatesowe z dodatkiem karmelu, bułki maślane, biszkopt z cukrem, babki drożdżowe, ciasta kruche, ucierane

Dodatki do pieczywa

chude wędliny, szynka, polędwica, drobiowe pasty z mięsa i warzyw, ryby morskie chude i średnio tłuste, gotowane, wędzone, jaja faszerowane bez żółtek, chudy ser twarogowy, chudy serek homo

tłuste wędliny, kiszka, konserwy, mięsne, pasztetowa, salceson, miód, dżemy, marmolady, konfitury, ser twarogowy tłusty, sery topione

Zupy i sosy gorące

jarzynowe z warzyw ubogowęglowodanowych pomidorowa, ogórkowa, grzybowa, barszcz czerwony również zabielany, koperkowa, kalafiorowa, zupa z maślanką, serwatką, żurek, kapuśniak, ryżowa, krupnik, rosół jarski, podprawiane jogurtem, kefirem,

w ogr. ilościach: ziemniaczana, owocowa bez cukru, chudy rosół

sosy na wywarach z warzyw, np.: pietruszkowy, koperkowy, pomidorowy, potrawkowy, grzybowy, cytrynowy, chrzanowy, mleczny

zupy esencjonalne np.: na tłustych wywarach mięsnych, zagęszczone zasmażką, z dużą ilością śmietany, owocowe z cukrem

sosy zawiesiste, tłuste, esencjonalne, słodkie

Dodatki do zup

ryż pełnoziarnisty, grzanki, kasze, makaron pełnoziarnisty, lane ciasto na białku

duże ilości pieczywa, makaronów, kasz, groszek ptysiowy, kluski francuskie, biszkoptowe na jajach

Mięso, drób, ryby

mięso chude: cielęcina, młoda wołowina, jagnię, kurczak, królik, indyk, chude ryby, potrawy gotowane, pieczone w folii, pergaminie, duszone bez tłuszczu

tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, podroby, gęsi, kaczki, tłuste ryby: węgorz, łosoś, lin potrawy nasiąknięte tłuszczem, smażone, pieczone w sposób tradycyjny

Potrawy półmięsne i bezmięsne

budynie z mięsa i warzyw z sera, warzywa faszerowane mięsem

potrawy z dodatkiem cukru, np.; knedle, naleśniki, pierogi z cukrem, potrawy smażone

Tłuszcze

w ograniczonych ilościach: oleje rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, masło, śmietanka, margaryny miękkie

smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde

Warzywa

o zawartości węglowodanów 0-6%: rzodkiewka, sałata, endywia, cykoria, ogórki, rabarbar, szczypiorek, szparagi, grzyby, boćwina, brokuły, cebula, kabaczek, kalafior, pomidory, szczaw, papryka w postaci gotowanej „ al dente”, z wody, sałatek, surówek z dodatkiem oleju, oliwki z oliwek, jogurtu

stare, surówki i warzywa gotowane z dodatkiem dużej ilości majonezu, śmietany, żółtek, cukru

Ziemniaki

zalecane w ograniczonej ilości: gotowane, pieczone w całości

puree ziemniaczane z tłuszczem, smażone: frytki, krążki

Owoce

grejpfrut zielony, w ramach zalecanych wymienników węglowodanowych 200-300g/dobę owoce niezbyt dojrzałe, unikać lub jeść rzadko: banany, winogrona, śliwki, owoce suszone

owoce w syropach, kompoty z cukrem, galaretki ze śmietaną, daktyle, rodzynki

Desery

(bez cukru lub słodzone słodzikiem)

kompot, kisiel, galaretki, słodzone aspartamem, leguminy z serka homogenizowanego, owoce z serkiem, sernik na zimno z aspartamem

wszystkie desery z cukrem, miodem np.: galaretki, kremy, kompoty, leguminy, marmolady, wszystkie produkty z dużą ilością tłuszczu i cukru np.: ciasta, torty, faworki, chałwa, czekolada

Przyprawy

łagodne jak: sok z cytryny, kwasek cytrynowy, koperek zielony, pietruszka, czosnek, cebula, kminek, majeranek, tymianek, bazylia

w ogr. ilości: gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, ocet jabłkowy, curry, sól max. 5 g dziennie

bardzo ostre: pieprz, papryka ostra, musztarda, ocet, chili