Etapy postępowania dietetycznego przy zapaleniu trzustki.

  • Głodówka, zwilżanie ust wodą przegotowaną. W miarę poprawy stanu chorego żywienie enteralne przez zgłębnik, wlew ciągły nosowo-jelitowy.
    Diety peptydowe: Bebilon Pepti MCT, Bebilon Pepti 1, Bebilon Pepti 2, Alfare, Nutramigen, Pregestimil.

 

Jeżeli pacjent nie otrzymuje żywienia przez zgłębnik

  • Słaba, gorzka herbata, rumianek,woda przegotowana 1-2 dni.
  • Klasyczna dieta kleikowa 1-3 dni.
  • Dieta kleikowo- owocowa 1-5 dni.
  • Dieta kleikowo- owocowa. Wzbogaca się o chude mleko, twarożek, wafle, ziemniaki, marchew, jabłko (gotowane, puree, przetarte)

 

Dieta łatwo strawna, niskotłuszczowa, niskoresztkowa.

Zawartość tłuszczu 30-40g/ 24h ( jest to tłuszcz zawarty w mięsie, wędlinach, mleku, jajach i tłuszcz dodawany do potraw). Ilość tłuszczu w diecie ulega ograniczeniu o połowę w stosunku do diety podstawowej.

 

Ograniczenie tłuszczu jest konieczne ze względu na upośledzone jego trawienie i wchłanianie.

Jeżeli w przewlekłym zapaleniu trzustki występują biegunki należy wykluczyć tłuszcz do smarowania pieczywa i potraw.

Należy zwiększyć energię, białko powyżej normy fizjologicznej 1,0-1,5g m.c.
Głównym źródłem energii są węglowodany z produktów nieobfitujących w błonnik: sucharki, czerstwe pszenne pieczywo, kasza, kleiki, drobny makaron, lane kluski, glukoza, miód, cukier, dżemy, przeciery, owoce bez pestek, ziemniaki puree.

Zwiększyć ilość warzyw bogatych w B-karoten. Podawać je w postaci gotowanej.
Z diety wykluczyć potrawy ciężkostrawne, długo zalegające w żołądku, wzdymające, ostro przyprawione, produkty zbożowe gruboziarniste.