Produkty zbożowe

kasze w formie kleików, mąka, biszkopty, suchary, bułka pszenna

pieczywo świeże, żytnie, razowe, z różnymi dodatkami, makarony, kasze grube nie przetarte

Mleko i produkty mleczne

mleko, ser biały homogenizowany

Przekwaszone mleko, sery żółte i topione

Jaja

jaja gotowane, żółtko jaja

jaja na surowo

Mięso i ryby

chude mięsa (cielęcina, wołowina, schab, kurczak i indyk bez skóry), chude ryby (dorsz, leszcz, sola, płastuga, szczupak, sandacz, w ograniczonej ilości ryby tłuste morskie: makrela, mintaj, morszczuk), chuda szynka, polędwica

tłuste gatunki mięs (baranina, wieprzowina, kaczki, gęsi), tłuste wędliny, tłuste ryby (węgorz, halibut, leszcz, łosoś, sum, pałasz),

Tłuszcze

masło, słodka śmietanka, olej rzepakowy , sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek

kwaśna śmietana, smalec, słonina

Warzywa i owoce

ziemniaki, warzywa i owoce gotowane, przetarte lub zmiksowane, soki owocowo-warzywne, przeciery pomidorowe, z owoców

warzywa kapustne, warzywa cebulowe, papryka, ogórki, suche nasiona roślin strączkowych, brukiew, rzepa, wszystkie warzywa surowe, gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, owoce całe surowe, owoce suszone

Desery, słodycze

cukier, miód, kompoty przetarte, płynne kisiele

orzechy, chałwa, kakao,

Przyprawy

łagodne przyprawy (sok z cytryny, cukier, sól, koperek, wanilia, cynamon)

ostre przyprawy