Produkty zbożowe |
kasze w formie kleików, mąka, biszkopty, suchary, bułka pszenna |
pieczywo świeże, żytnie, razowe, z różnymi dodatkami, makarony, kasze grube nie przetarte |
Mleko i produkty mleczne |
mleko, ser biały homogenizowany |
Przekwaszone mleko, sery żółte i topione |
Jaja |
jaja gotowane, żółtko jaja |
jaja na surowo |
Mięso i ryby |
chude mięsa (cielęcina, wołowina, schab, kurczak i indyk bez skóry), chude ryby (dorsz, leszcz, sola, płastuga, szczupak, sandacz, w ograniczonej ilości ryby tłuste morskie: makrela, mintaj, morszczuk), chuda szynka, polędwica |
tłuste gatunki mięs (baranina, wieprzowina, kaczki, gęsi), tłuste wędliny, tłuste ryby (węgorz, halibut, leszcz, łosoś, sum, pałasz), |
Tłuszcze |
masło, słodka śmietanka, olej rzepakowy , sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek |
kwaśna śmietana, smalec, słonina |
Warzywa i owoce |
ziemniaki, warzywa i owoce gotowane, przetarte lub zmiksowane, soki owocowo-warzywne, przeciery pomidorowe, z owoców |
warzywa kapustne, warzywa cebulowe, papryka, ogórki, suche nasiona roślin strączkowych, brukiew, rzepa, wszystkie warzywa surowe, gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, owoce całe surowe, owoce suszone |
Desery, słodycze |
cukier, miód, kompoty przetarte, płynne kisiele |
orzechy, chałwa, kakao, |
Przyprawy |
łagodne przyprawy (sok z cytryny, cukier, sól, koperek, wanilia, cynamon) |
ostre przyprawy |