Produkty i potrawy

Zalecane

Przeciwwskazane

Napoje

mleko chude, jogurt, kefir, mleko ukwaszone, maślanka, serwatka, kawa zbożowa, soki owocowe,
warzywne, napoje owocowo-mleczne, warzywno-mleczne, herbata owocowa, ziołowa, wody mineralne, woda przegotowana z miodem

napoje czekoladowe, mocna herbata, alkohol, zbyt kwaśne mleko, napar z czarnych suszonych jagód, wytrawne wino czerwone, w dyspepsjach jelit - wody z CO2, kawa naturalna

Pieczywo

pieczywo z pełnego ziarna, bułki grahamki, pieczywo
chrupkie, pumpernikiel

pieczywo świeże

Dodatki do pieczywa

twaróg, chude wędliny drobiowe, chuda szynka, dżemy, marmolada, miód, serek sojowy, pasztet, pasztetowa, masło, margaryna miękka, ryby wędzone chude

wędliny bardzo tłuste, tłuste konserwy

Zupy i sosy gorące

mleczne, owocowe, jarzynowe, krupnik, zupy czyste na wywarach mięsnych, grzybowych

zupy z warzyw wzdymających, strączkowych, kapustnych,
bardzo tłuste, zawiesiste, na wywarach kostnych, ryżowa, podprawiane mąką ziemniaczaną

Dodatki do zup

bułki, grzanki, kasze, ziemniaki, lane ciasto, kluski biszkoptowe, makaron, groszek ptysiowy

ryż, krokiety z kapustą, groch, fasola

Mięso,drób, ryby

chude gatunki mięs: cielęcina, konina, schab, królik, indyk, kurczak, gołąb, perliczka, sandacz, szczupak, karp, lin, flądra, dorsz, pstrąg, morszczuk, mintaj, makrela Potrawy gotowane – pulpety, potrawki duszone, pieczone

bardzo tłuste gatunki mięs: wieprzowina, baranina, mięsa smażone w dużych ilościach

Potrawy półmięsne i bezmięsne

budynie z mięsa i kasz, z warzyw, makaron z mięsem, z owocami, leniwe pierogi, pierogi z mięsem, z owocami, papryka faszerowana, kluski ziemniaczane, zapiekanki, naleśniki z mięsem, leczo, tarta jarzynowa, lasagne z mięsem i jarzynami

potrawy z fasoli, grochu, z ryżu z dodatkiem mąki ziemniaczanej i warzyw kapustnych

Tłuszcze

oleje: słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, margaryny miękkie- kubkowe

łój, smalec, słonina, margaryny twarde, olej palmowy

Warzywa

warzywa świeże, mrożone, buraki, papryka, pomidory, marchew, dynia, szpinak, sałata, pietruszka, seler, rabarbar, warzywa w postaci soków, surówek, gotowane,

ziemniaki gotowane, pieczone

suche nasiona roślin strączkowych, pozostałe warzywa kapustne, ogórki świeże

ziemniaki smażone w dużej ilości tłuszczu: frytki, krążki, placki

Owoce

Świeże, suszone, konserwowane, orzechy włoskie, laskowe, owoce w postaci surówek, soków, gotowane

czereśnie

Desery

kompoty, galaretki owocowe, mleczne ,musy, kremy, przeciery owocowe, suflety, sałatki owocowe, ciasta, ciasteczka biszkoptowe, keksy z dodatkiem otrąb,

w ogr. ilości tłuste ciasta z dużą ilością żółtek, z masami

kisiele, czekolada, kakao, batony, ciasta z dodatkiem kakao

Przyprawy

kwasek cytrynowy, koperek zielony, pietruszka, jarzynka, kminek, majeranek, gałka muszkatołowa, liść laurowy ziele ang., sól 5g/dobę, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry,

w ogr. ilościach przyprawy ostre

ocet