Produkty i potrawy |
Zalecane |
Przeciwwskazane |
Napoje |
mleko chude, jogurt, kefir, mleko ukwaszone, maślanka, serwatka, kawa zbożowa, soki owocowe, |
napoje czekoladowe, mocna herbata, alkohol, zbyt kwaśne mleko, napar z czarnych suszonych jagód, wytrawne wino czerwone, w dyspepsjach jelit - wody z CO2, kawa naturalna |
Pieczywo |
pieczywo z pełnego ziarna, bułki grahamki, pieczywo |
pieczywo świeże |
Dodatki do pieczywa |
twaróg, chude wędliny drobiowe, chuda szynka, dżemy, marmolada, miód, serek sojowy, pasztet, pasztetowa, masło, margaryna miękka, ryby wędzone chude |
wędliny bardzo tłuste, tłuste konserwy |
Zupy i sosy gorące |
mleczne, owocowe, jarzynowe, krupnik, zupy czyste na wywarach mięsnych, grzybowych |
zupy z warzyw wzdymających, strączkowych, kapustnych, |
Dodatki do zup |
bułki, grzanki, kasze, ziemniaki, lane ciasto, kluski biszkoptowe, makaron, groszek ptysiowy |
ryż, krokiety z kapustą, groch, fasola |
Mięso,drób, ryby |
chude gatunki mięs: cielęcina, konina, schab, królik, indyk, kurczak, gołąb, perliczka, sandacz, szczupak, karp, lin, flądra, dorsz, pstrąg, morszczuk, mintaj, makrela Potrawy gotowane – pulpety, potrawki duszone, pieczone |
bardzo tłuste gatunki mięs: wieprzowina, baranina, mięsa smażone w dużych ilościach |
Potrawy półmięsne i bezmięsne |
budynie z mięsa i kasz, z warzyw, makaron z mięsem, z owocami, leniwe pierogi, pierogi z mięsem, z owocami, papryka faszerowana, kluski ziemniaczane, zapiekanki, naleśniki z mięsem, leczo, tarta jarzynowa, lasagne z mięsem i jarzynami |
potrawy z fasoli, grochu, z ryżu z dodatkiem mąki ziemniaczanej i warzyw kapustnych |
Tłuszcze |
oleje: słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, margaryny miękkie- kubkowe |
łój, smalec, słonina, margaryny twarde, olej palmowy |
Warzywa |
warzywa świeże, mrożone, buraki, papryka, pomidory, marchew, dynia, szpinak, sałata, pietruszka, seler, rabarbar, warzywa w postaci soków, surówek, gotowane, ziemniaki gotowane, pieczone |
suche nasiona roślin strączkowych, pozostałe warzywa kapustne, ogórki świeże ziemniaki smażone w dużej ilości tłuszczu: frytki, krążki, placki |
Owoce |
Świeże, suszone, konserwowane, orzechy włoskie, laskowe, owoce w postaci surówek, soków, gotowane |
czereśnie |
Desery |
kompoty, galaretki owocowe, mleczne ,musy, kremy, przeciery owocowe, suflety, sałatki owocowe, ciasta, ciasteczka biszkoptowe, keksy z dodatkiem otrąb, w ogr. ilości tłuste ciasta z dużą ilością żółtek, z masami |
kisiele, czekolada, kakao, batony, ciasta z dodatkiem kakao |
Przyprawy |
kwasek cytrynowy, koperek zielony, pietruszka, jarzynka, kminek, majeranek, gałka muszkatołowa, liść laurowy ziele ang., sól 5g/dobę, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, w ogr. ilościach przyprawy ostre |
ocet |