Jest to dieta łatwo strawna z ograniczona ilością produktów i potraw działających pobudzająco na czynność wydzielniczą żołądka. Zaliczamy do nich: mocne rosoły, esencjonalne wywary warzywne, grzybowe, galarety, wody gazowane, kwaśne napoje, nierozcieńczone soki z owoców i warzyw, napoje alkoholowe, kawa naturalna, mocna herbata, produkty marynowane, wędzone, potrawy pikantne, słone, smażone, pieczone, ostre przyprawy.

Podstawą diety jest wykluczenie produktów i potraw tłustych, smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, długo zalegających w żołądku, wzdymających.

Tłuszcze wykazują zdolność hamowania wydzielania kwasu solnego, zmniejszają jednocześnie motorykę żołądka. Jednak ich spożycie (tylko łatwo strawnych) powinno być umiarkowane.

Potrawy najczęściej sporządza się metodą gotowania w wodzie, na parze. Można stosować również duszenie, obsmażając produkty bez tłuszczu na patelniach do smażenia beztłuszczowego oraz pieczenie w folii lub pergaminie.

Dozwolony tłuszcz to oleje: rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, masło, śmietanka oraz miękkie margaryny (pakowane w kubkach). Tłuszcze zaleca się dodawać do gotowych potraw na surowo.

W okresie zaostrzenia choroby warzywa i owoce podaje się w formie gotowanej, w postaci przecierów i rozcieńczonych soków. W okresie remisji produkty te można podawać w postaci rozdrobnionej.

W trakcie leczenia mleko słodkie należy wykluczyć, a po jego zakończeniu spożywać w ograniczonej ilości.

Ograniczeniu podlega również błonnik pokarmowy. Należy wykluczyć pieczywo razowe i grube kasze. Jeść głównie pieczywo pszenne, czerstwe.

Posiłki spożywać 4-5 razy w ciągu dnia (nie częściej niż 5 razy), w określonych godzinach i niewielkich objętościach. Kolację łatwo strawną spożyć przed snem, aby uniknąć bóli nocnych.

Istotne znaczenie ma spożywanie posiłków bez pośpiechu i zdenerwowania, w dobrej atmosferze, ważna jest temperatura potraw. Nie powinny być zbyt gorące ani zbyt zimne. Umiarkowana temperatura posiłku chroni przed przekrwieniem błony śluzowej żołądka.

 

Produkty zabronione:

Napoje: płynna czekolada, kakao, kawa naturalna, wszystkie alkohole, napoje gazowane, nieświeże przetwory mleczne, maślanka,

Dodatki do pieczywa: tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetowa, smalec, pikantne sery dojrzewające, żółte i topione, jaja na twardo,

Zupy i sosy: tłuste, zawiesiste, na wywarach mięsnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane kwaśną śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, roślin strączkowych, cebulowa, porowa, zupy z proszku, sosy ostre, pikantne, zasmażane, grzybowy, musztardowy, chrzanowy, cebulowy,

Dodatki do zup: grube kasze, kluski kładzione, nasiona roślin strączkowych,

Mięso, drób, ryby: dziczyzna, tłuste gatunki mięsa-wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki,tłuste ryby- węgorz, łosoś, sum, halibut, szproty, potrawy marynowane, wędzone, smażone, pieczone,

Potrawy półmięsne i bezmięsne: wszystkie potrawy smażone na tłuszczu, np. placki ziemniaczane, bliny, krokiety, kotlety, bigos, fasolka po bretońsku,

Tłuszcze: smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, kwaśna śmietana,

Warzywa: kapustne, cebula, czosnek, pory, papryka, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, rabarbar, kalarepa, szczaw, grzyby, warzywa zasmażane, sałatki z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone,

Ziemniaki: smażone,

Owoce: agrest, czereśnie, wiśnie, gruszki, śliwki, orzechy, owoce suszone, owoce marynowane,

Desery: torty, ciasta z masami, desery z używkami, orzechami, kakao, batony, chałwa,

Przyprawy: ocet, pieprz, musztarda, papryka ostra, chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy.