Produkty i potrawy

Zalecane

Zalecane w umiarkowanych ilościach

Przeciwwskazane

Napoje

Mleko, kefir, jogurt z zawartością 1,5-0,5 % tł., kawa zbożowa z mlekiem, herbata z mlekiem, słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa, soki owocowe, warzywne, napoje mleczno- owocowe, wody niegazowane

Mleko o zawartości 2 % tł.

Alkoholowe, kakao, płynna czekolada, kawa naturalna, mocna herbata, mleko, jogurt i kefir tłuste, wody gazowane, pepsi, coca-cola

Pieczywo

Chleb pszenny, bułki, pieczywo półcukiernicze, czerstwe, biszkopty na białkach, sucharki

Pieczywo drożdżowe- cukiernicze

Chleb świeży, chleb żytni, razowy, graham pszenny, pieczywo pszenne razowe z dodatkiem soi, słonecznika, otrębów, chrupkie żytnie, pieczywo cukiernicze z dodatkiem tłuszczu, biszkopty na całych jajach

Dodatki do pieczywa

Chudy twaróg, chuda szynka, polędwica z drobiu, mięso gotowane, ścięte białko jaja, dżemy bez pestek, marmolada, miód

Masło, margaryny miękkie, parówki cielęce, chude wędliny

Tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetówka, smalec, tłuste sery dojrzewające, serek topiony, ser feta, sery typu fromage, dżemy z pestkami, jaja gotowane, margaryny twarde, masło w większych ilościach

Zupy i sosy gorące

Rosół jarski, jarzynowe, ziemniaczana, owocowa, krupnik, podprawiane zawiesiną z mąki i mleka, mleczne

Sosy łagodne: warzywne, owocowe, mleczne na mleku chudym

Chudy rosół z cielęciny, drobiu bez skóry

Tłuste, zawiesiste na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane zaprawiane śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, strączkowych, mocne rosoły, buliony zaciągane żółtkiem,

Sosy ostre (chrzanowy, musztardowy, grecki), cebulowy, grzybowy, śmietanowy

Dodatki do zup

Bułka, grzanki, kasza manna, ryż, ziemniaki, lane ciasto na białkach, makaron z małą ilością jaj, kluski biszkoptowe na białkach

Groszek ptysiowy bez żółtek

Kluski francuskie, kładzione, łazanki, nasiona roślin strączkowych, jaja, groszek ptysiowy na całych jajach

Mięso ,drób, ryby

Chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, kurczak indyk ,chude ryby: dorsz, pstrąg, sola, mintaj, płoć, halibut biały, morszczuk, sandacz, flądra, lin, okoń, szczupak, mintaj,

potrawy gotowane, pulpety, budynie, potrawki

 Wołowina, chudy schab, ozorki, serca, płuca, makrela, leszcz, młody karp, karmazyn

Tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, flaki, mózg, wątroba, tłuste ryby: węgorz, tłusty karp, łosoś, sum, tołpyga, halibut niebieski, śledzie, sardynka, pikling,

potrawy smażone z mięsa, drobiu i ryb, marynowane, wędzone

Potrawy półmięsne i bezmięsne

Budynie z kasz (jęczmiennej, manny, kukurydzianej) warzyw i mięsa, risotto, leniwe pierogi na białkach, kluski biszkoptowe na białkach

Zapiekanki z drobnych kasz i mięsa, makaron z mięsem i warzywami

Pierogi, knedle, naleśniki, wszystkie potrawy smażone na tłuszczu np. placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku

Tłuszcze

 

Oleje: słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, margaryny miękkie

Smalec, słonina, łój, margaryny twarde

Warzywa

Młode, soczyste: marchew, dynia, kabaczki, pietruszka, burak, patisony, seler, pomidory bez skórki,

potrawy gotowane, rozdrabniane lub przetarte, z „wody”, podprawiane zawiesinami, oprószone, surowe soki

Szpinak, buraki, sałata inspektowa, b. drobno starte surówki np. z marchwi, selera

Warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, fasolka szparagowa, groszek zielony, warzywa w postaci surówek,

sałatki z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone

Ziemniaki

Gotowane, purre z mlekiem

Gotowane w całości, pieczone w całości

Smażone na tłuszczu

Owoce

Jagodowe, winogrona bez pestek (w postaci przecierów), cytrusowe, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone, gotowane

Wiśnie, kiwi, melon

Gruszki, śliwki, daktyle, czereśnie, figi, owoce marynowane

Desery

Kisiele, budynie, galaretki owocowe, mleczne na mleku chudym, kompoty przetarte, bezy, soki owocowe, przeciery owocowe

Ciastka z małą ilością tłuszczu i jaj

Tłuste ciasta, torty, desery z używkami, czekolada, batony, lody, chałwa, słodycze zawierające kakao, orzechy

Przyprawy

Łagodne: kwasek cytrynowy, sok z cytryny, cukier, pietruszka, zielony koper, majeranek, cynamon, wanilia

Ocet winny, pieprz ziołowy, „jarzynka”, „wegeta”, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, kminek

Ostre: ocet, pieprz, papryka, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy gałka muszkatołowa, gorczyca