Produkty i potrawy |
Zalecane |
Zalecane w umiarkowanych ilościach |
Przeciwwskazane |
Napoje |
Mleko, kefir, jogurt z zawartością 1,5-0,5 % tł., kawa zbożowa z mlekiem, herbata z mlekiem, słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa, soki owocowe, warzywne, napoje mleczno- owocowe, wody niegazowane |
Mleko o zawartości 2 % tł. |
Alkoholowe, kakao, płynna czekolada, kawa naturalna, mocna herbata, mleko, jogurt i kefir tłuste, wody gazowane, pepsi, coca-cola |
Pieczywo |
Chleb pszenny, bułki, pieczywo półcukiernicze, czerstwe, biszkopty na białkach, sucharki |
Pieczywo drożdżowe- cukiernicze |
Chleb świeży, chleb żytni, razowy, graham pszenny, pieczywo pszenne razowe z dodatkiem soi, słonecznika, otrębów, chrupkie żytnie, pieczywo cukiernicze z dodatkiem tłuszczu, biszkopty na całych jajach |
Dodatki do pieczywa |
Chudy twaróg, chuda szynka, polędwica z drobiu, mięso gotowane, ścięte białko jaja, dżemy bez pestek, marmolada, miód |
Masło, margaryny miękkie, parówki cielęce, chude wędliny |
Tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetówka, smalec, tłuste sery dojrzewające, serek topiony, ser feta, sery typu fromage, dżemy z pestkami, jaja gotowane, margaryny twarde, masło w większych ilościach |
Zupy i sosy gorące |
Rosół jarski, jarzynowe, ziemniaczana, owocowa, krupnik, podprawiane zawiesiną z mąki i mleka, mleczne Sosy łagodne: warzywne, owocowe, mleczne na mleku chudym |
Chudy rosół z cielęciny, drobiu bez skóry |
Tłuste, zawiesiste na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane zaprawiane śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, strączkowych, mocne rosoły, buliony zaciągane żółtkiem, Sosy ostre (chrzanowy, musztardowy, grecki), cebulowy, grzybowy, śmietanowy |
Dodatki do zup |
Bułka, grzanki, kasza manna, ryż, ziemniaki, lane ciasto na białkach, makaron z małą ilością jaj, kluski biszkoptowe na białkach |
Groszek ptysiowy bez żółtek |
Kluski francuskie, kładzione, łazanki, nasiona roślin strączkowych, jaja, groszek ptysiowy na całych jajach |
Mięso ,drób, ryby |
Chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, kurczak indyk ,chude ryby: dorsz, pstrąg, sola, mintaj, płoć, halibut biały, morszczuk, sandacz, flądra, lin, okoń, szczupak, mintaj, potrawy gotowane, pulpety, budynie, potrawki |
Wołowina, chudy schab, ozorki, serca, płuca, makrela, leszcz, młody karp, karmazyn |
Tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, flaki, mózg, wątroba, tłuste ryby: węgorz, tłusty karp, łosoś, sum, tołpyga, halibut niebieski, śledzie, sardynka, pikling, potrawy smażone z mięsa, drobiu i ryb, marynowane, wędzone |
Potrawy półmięsne i bezmięsne |
Budynie z kasz (jęczmiennej, manny, kukurydzianej) warzyw i mięsa, risotto, leniwe pierogi na białkach, kluski biszkoptowe na białkach |
Zapiekanki z drobnych kasz i mięsa, makaron z mięsem i warzywami |
Pierogi, knedle, naleśniki, wszystkie potrawy smażone na tłuszczu np. placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku |
Tłuszcze |
|
Oleje: słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, margaryny miękkie |
Smalec, słonina, łój, margaryny twarde |
Warzywa |
Młode, soczyste: marchew, dynia, kabaczki, pietruszka, burak, patisony, seler, pomidory bez skórki, potrawy gotowane, rozdrabniane lub przetarte, z „wody”, podprawiane zawiesinami, oprószone, surowe soki |
Szpinak, buraki, sałata inspektowa, b. drobno starte surówki np. z marchwi, selera |
Warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, fasolka szparagowa, groszek zielony, warzywa w postaci surówek, sałatki z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone |
Ziemniaki |
Gotowane, purre z mlekiem |
Gotowane w całości, pieczone w całości |
Smażone na tłuszczu |
Owoce |
Jagodowe, winogrona bez pestek (w postaci przecierów), cytrusowe, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone, gotowane |
Wiśnie, kiwi, melon |
Gruszki, śliwki, daktyle, czereśnie, figi, owoce marynowane |
Desery |
Kisiele, budynie, galaretki owocowe, mleczne na mleku chudym, kompoty przetarte, bezy, soki owocowe, przeciery owocowe |
Ciastka z małą ilością tłuszczu i jaj |
Tłuste ciasta, torty, desery z używkami, czekolada, batony, lody, chałwa, słodycze zawierające kakao, orzechy |
Przyprawy |
Łagodne: kwasek cytrynowy, sok z cytryny, cukier, pietruszka, zielony koper, majeranek, cynamon, wanilia |
Ocet winny, pieprz ziołowy, „jarzynka”, „wegeta”, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, kminek |
Ostre: ocet, pieprz, papryka, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy gałka muszkatołowa, gorczyca |