Produkty i napoje

Zalecane

Zalecane w umiarkowanych ilościach

Przeciwwskazane

Napoje

Mleko z zawartością 2% i poniżej tłuszczu, kawa zbożowa z mlekiem, herbata z mlekiem, słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa, soki owocowe, warzywne, napoje mleczno-owocowe, wody niegazowane, jogurt niskotłuszczowy, kefir, maślanka, serwatka

Słaba kawa naturalna z mlekiem, jogurt pełnotłusty, mleko pełnotłuste

Alkoholowe, mocne kakao, płynna czekolada, mocna kawa, mocna herbata, wody gazowane, pepsi, coca-cola

Pieczywo

Chleb pszenny, bułki, pieczywo cukiernicze, czerstwe

Graham pszenny, drożdżowe, chrupki pszenne, pieczywo pszenne razowe z dodatkiem słonecznika i soi

Chleb żytni świeży, chleb razowy, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z otrębami

Dodatki do pieczywa

Masło, chudy twaróg, serek homogenizowany, mięso gotowane, chude wędliny, szynka, polędwica z drobiu

Margaryna, tłusty twaróg, ser podpuszczkowy z małą ilością tłuszczu, jaja, parówki cielęce, ryby wędzone

Tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetowa, smalec, tłuste sery dojrzewające, ser feta, sery typu fromage

Zupy i sosy gorące

Rosół jarski, jarzynowe, ziemniaczana, owocowa, krupnik, podprawiane zawiesiną z mąki i mleka, mleczne

Sosy łagodne: koperkowy, cytrynowy, pomidorowy, ze słodką śmietaną

Chudy rosół z cielęciny, drobiu, kalafiorowa, pieczarkowa, zaprawiane mąką i śmietaną, zaciągane żółtkiem

Tłuste, zawiesiste na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane zaprawiane śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, strączkowych, mocne rosoły, buliony mięsne

Sosy cebulowy i grzybowy

Dodatki do zup

Bułka, grzanki, kasza manna, jęczmienna, ryż, ziemniaki, lane ciasto, makaron, kluski biszkoptowe

Kluski francuskie, groszek ptysiowy

Kluski kładzione, łazanki, nasiona roślin strączkowych, jaja gotowane na twardo

Mięso ,drób, ryby

Chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, kurczak, indyk, chude ryby: dorsz, młody karp, pstrąg strumieniowy, sola, morszczuk, karmazyn, sandacz, flądra, lin, okoń, szczupak,mintaj,

potrawy gotowane, pulpety, budynie, potrawki

Wołowina, dziczyzna, chuda wieprzowina, kura, ryby morskie: makrela, śledź, sardynka,

ryby słodkowodne: leszcz, potrawy duszone bez obsmażania na tł., pieczone w folii lub pergaminie

Tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, tłuste ryby: węgorz, tłusty karp, łosoś, sum,

potrawy smażone z mięsa, drobiu i ryb, marynowane, wędzone

Potrawy półmięsne i bezmięsne

Budynie z kasz, warzyw, makaronu, mięsa, risotto, leniwe pierogi, kluski biszkoptowe

Zapiekanki z kasz, warzyw i mięsa, kluski francuskie, makaron z mięsem, kluski ziemniaczane

Wszystkie potrawy smażone na tłuszczu np. placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku

Tłuszcze

Dodawane na surowo: olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek, masło

Margaryny miękkie, śmietana

Smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde

Warzywa

młode, soczyste: marchew, dynia, kabaczki, pietruszka, burak, patisony, seler, pomidory bez skórki,

potrawy gotowane, rozdrabniane lub przetarte, z „wody”, podprawiane zawiesinami, oprószone, surowe soki

Szpinak, kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, sałata zielona, drobno starte surówki np. z marchwi, selera

Warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, , rzepa, kalarepa w postaci surówek grubo startych,

sałatki z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone

Ziemniaki

Gotowane, pieczone

 

Smażone na tłuszczu

Owoce

Dojrzałe, soczyste: jagodowe, winogrona bez pestek, cytrusowe, dzikiej róży, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone, gotowane

Wiśnie, śliwki, śliwki suszone, namoczone, przetarte ( przy zaparciach), kiwi, melon

Gruszki, daktyle, czereśnie, owoce marynowane

Desery

Kisiele, budynie, galaretki owocowe, mleczne, kompoty, musy, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery owocowe

Kremy, ciasta z małą ilością tłuszczu i jaj

Tłuste ciasta, torty, desery z używkami, czekolada, batony, lody, chałwa, słodycze zawierające kakao, orzechy

Przyprawy

Kwasek cytrynowy, sok z cytryny, cukier, pietruszka, zielony koper, majeranek

Ocet winny, pieprz ziołowy, „jarzynka”, „wegeta”, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, kminek

Ostre: ocet, pieprz, papryka, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca