Produkty i napoje |
Zalecane |
Zalecane w umiarkowanych ilościach |
Przeciwwskazane |
Napoje |
Mleko z zawartością 2% i poniżej tłuszczu, kawa zbożowa z mlekiem, herbata z mlekiem, słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa, soki owocowe, warzywne, napoje mleczno-owocowe, wody niegazowane, jogurt niskotłuszczowy, kefir, maślanka, serwatka |
Słaba kawa naturalna z mlekiem, jogurt pełnotłusty, mleko pełnotłuste |
Alkoholowe, mocne kakao, płynna czekolada, mocna kawa, mocna herbata, wody gazowane, pepsi, coca-cola |
Pieczywo |
Chleb pszenny, bułki, pieczywo cukiernicze, czerstwe |
Graham pszenny, drożdżowe, chrupki pszenne, pieczywo pszenne razowe z dodatkiem słonecznika i soi |
Chleb żytni świeży, chleb razowy, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z otrębami |
Dodatki do pieczywa |
Masło, chudy twaróg, serek homogenizowany, mięso gotowane, chude wędliny, szynka, polędwica z drobiu |
Margaryna, tłusty twaróg, ser podpuszczkowy z małą ilością tłuszczu, jaja, parówki cielęce, ryby wędzone |
Tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetowa, smalec, tłuste sery dojrzewające, ser feta, sery typu fromage |
Zupy i sosy gorące |
Rosół jarski, jarzynowe, ziemniaczana, owocowa, krupnik, podprawiane zawiesiną z mąki i mleka, mleczne Sosy łagodne: koperkowy, cytrynowy, pomidorowy, ze słodką śmietaną |
Chudy rosół z cielęciny, drobiu, kalafiorowa, pieczarkowa, zaprawiane mąką i śmietaną, zaciągane żółtkiem |
Tłuste, zawiesiste na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane zaprawiane śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, strączkowych, mocne rosoły, buliony mięsne Sosy cebulowy i grzybowy |
Dodatki do zup |
Bułka, grzanki, kasza manna, jęczmienna, ryż, ziemniaki, lane ciasto, makaron, kluski biszkoptowe |
Kluski francuskie, groszek ptysiowy |
Kluski kładzione, łazanki, nasiona roślin strączkowych, jaja gotowane na twardo |
Mięso ,drób, ryby |
Chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, kurczak, indyk, chude ryby: dorsz, młody karp, pstrąg strumieniowy, sola, morszczuk, karmazyn, sandacz, flądra, lin, okoń, szczupak,mintaj, potrawy gotowane, pulpety, budynie, potrawki |
Wołowina, dziczyzna, chuda wieprzowina, kura, ryby morskie: makrela, śledź, sardynka, ryby słodkowodne: leszcz, potrawy duszone bez obsmażania na tł., pieczone w folii lub pergaminie |
Tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, tłuste ryby: węgorz, tłusty karp, łosoś, sum, potrawy smażone z mięsa, drobiu i ryb, marynowane, wędzone |
Potrawy półmięsne i bezmięsne |
Budynie z kasz, warzyw, makaronu, mięsa, risotto, leniwe pierogi, kluski biszkoptowe |
Zapiekanki z kasz, warzyw i mięsa, kluski francuskie, makaron z mięsem, kluski ziemniaczane |
Wszystkie potrawy smażone na tłuszczu np. placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku |
Tłuszcze |
Dodawane na surowo: olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek, masło |
Margaryny miękkie, śmietana |
Smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde |
Warzywa |
młode, soczyste: marchew, dynia, kabaczki, pietruszka, burak, patisony, seler, pomidory bez skórki, potrawy gotowane, rozdrabniane lub przetarte, z „wody”, podprawiane zawiesinami, oprószone, surowe soki |
Szpinak, kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, sałata zielona, drobno starte surówki np. z marchwi, selera |
Warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, , rzepa, kalarepa w postaci surówek grubo startych, sałatki z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone |
Ziemniaki |
Gotowane, pieczone |
|
Smażone na tłuszczu |
Owoce |
Dojrzałe, soczyste: jagodowe, winogrona bez pestek, cytrusowe, dzikiej róży, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone, gotowane |
Wiśnie, śliwki, śliwki suszone, namoczone, przetarte ( przy zaparciach), kiwi, melon |
Gruszki, daktyle, czereśnie, owoce marynowane |
Desery |
Kisiele, budynie, galaretki owocowe, mleczne, kompoty, musy, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery owocowe |
Kremy, ciasta z małą ilością tłuszczu i jaj |
Tłuste ciasta, torty, desery z używkami, czekolada, batony, lody, chałwa, słodycze zawierające kakao, orzechy |
Przyprawy |
Kwasek cytrynowy, sok z cytryny, cukier, pietruszka, zielony koper, majeranek |
Ocet winny, pieprz ziołowy, „jarzynka”, „wegeta”, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, kminek |
Ostre: ocet, pieprz, papryka, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca |